Hovedinnhold

Til kamp mot hofteplager hos nyfødte

NY STUDE: Nå skal hofteplagene undersøkes. Foto: Stockxpert
NY STUDE: Nå skal hofteplagene undersøkes. Foto: Stockxpert
En stor hoftestudie som omfatter 5000 ungdommer, skal gi nye svar på hvilke kontroller en skal foreta blant nyfødte og spedbarn.

Denne saken handler om:

Formålet med hoftestudien, som nå er i gang ved Haukeland Universitetssykehus, er å kartlegge om nyfødte barn med dysplastisk hofteledd har økt risiko for begynnende hofteleddsartrose som 18-åringer.

Les også: Private betaler seg ut av køen

Oppfølging

Videre vil en undersøke om barn med normale hofter ved fødsel, bedømt klinisk og med ultralyd, likevel kan utvikle hofteleddsdysplasi i løpet av barneårene, ifølge Haukeland.

Les også: En ny generasjon koagulasehemmer

Professorene Lars Birger Engesæter og Karen Rosendahl, begge overleger ved Haukeland Universitetssykehus, leder hoftestudien.

Mulig med færre hofteplager

- Forbedret diagnostikk og behandling av hofteleddsdysplasi hos nyfødte og spedbarn kan redusere dette tallet og minske hofteplager for langt flere, sier Engesæter.

Over 550 pasienter får hvert år satt inn kunstige hofteledd på grunn av at de hadde hoftelidelser som barn.

Ser på tidligere studie

Utgangspunktet for den pågående studien er en tidligere studie som Rosendahl ledet i 1989. Da ble 11.925 nyfødte screenet for medfødt hoftefeil. 4250 av dem er nå invitert til ny undersøkelse - uavhengig om det den gangen var noe galt eller ikke.

I studien samarbeider Haukeland Institute of Child Health og Great Ormond Street Hospital for Children.

Resultatene vil bli presentert i 2009.

Flere helsenyheter på www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse