Hovedinnhold

Tester ut ny kreftvaksine

INITIATIVTAKER: Professor Gustav Gaudernack var sentral i i starten av prosjektet. Nå fortsetter en forskningsgruppe ved Radiumhospitalet utviklingen av en vaksine mot bukspyttelkjertelkreft. Her er Gaudernack avbildet på Radiumhospitalet i 2009. Foto: KNUT FALCH/NTB SCANPIX
INITIATIVTAKER: Professor Gustav Gaudernack var sentral i i starten av prosjektet. Nå fortsetter en forskningsgruppe ved Radiumhospitalet utviklingen av en vaksine mot bukspyttelkjertelkreft. Her er Gaudernack avbildet på Radiumhospitalet i 2009. Foto: KNUT FALCH/NTB SCANPIX
(VG Nett) En gruppe forskere ved Radiumhospitalet tester ut en ny vaksine mot bukspyttkjertelkreft. Den kan bety et gjennombrudd for behandlingen av den dødelige kreftformen.

Denne saken handler om:

Bukspyttkjertelen

  • Bukspyttkjertelen produserer insulin til blodet og de enzymene som trengs for å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett i tarmen.
  • Kreft i bukspyttkjertelen er en av de mest dødelige kreftsykdommene.

I januar ble den første pasienten innlemmet i en klinisk studie, som er det første leddet i prosessen med å fastslå om vaksinen kan forlenge livene til pasienter med bukspyttkjertelkreft.

Forskergruppen ved Radiumhospitalet vil de kommende månedene gi vaksinen til opptil 24 pasienter som har blitt operert for kreft i bukspyttkjertelen. I løpet av første halvår 2013 håper man å ha de første resultatene klare.

Ifølge det norske selskapet Targovax, som utvikler vaksinen TG01, har den allerede vist lovende resultater.

- Dersom disse resultatene kan bekreftes gjennom systematiske kliniske studier, vil TG01 kunne bety den første store forandringen for bukspyttkjertelkreftpasienter, sier administrerende direktør Hanne Mette Kristensen.

Vanskelig å behandle

Kreft i bukspyttkjertelen er en av de dødeligste kreftsykdommene, og er svært vanskelig å behandle.

Vaksinen skal lære opp celler til å gjenkjenne og fjerne kreftceller som har mutasjon i det såkalte RAS-molekylet. Kreftformer med mutasjon i dette molekylet har vist å være vanskelig å behandle med klassiske kreftlegemidler og antistoffer.

Hos personer som har kreft i bukspyttkjertelkreft har ofte 80-90 prosent av kreftcellene slike mutasjoner.

- Dette er en gruppe pasienter som ikke har noen god behandling i dag i det hele tatt, sier Kristensen.

Testet tidligere

Allerede i 1993 gjennomførte man den første skreddersydde behandlingen mot bukspyttkjertelkreft. I 2011 kom det første langtidsstudiet, som viste at en femtedel av de vaksinerte overlevde i syv til ti år. Ingen av de ikke-vaksinerte overlevde like lenge.

Den kliniske studien som nå settes i gang, vil ta omtrent to år. Dersom den viser gode resultater, kan vaksinen være på markedet innen 2020.

- Deltakelse i kliniske studier er en viktig del av behandlingstilbudet vi har for kreftpasienter, sier Svein Dueland, som er onkolog og ansvarlig lege i studien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse