Hovedinnhold

Sykehusgjeld koster 5.500 operasjoner

Gjeldsrentene tynger norske sykehus med 820 millioner kroner i år. Det tilsvarer 5.500 hofteoperasjoner av den dyreste typen.

Denne saken handler om:

For to år siden måtte norske sykehus ut med 330 millioner kroner i renter til staten og norske banker. I år ligger rentekostnadene på 820 millioner kroner, ifølge en gjennomgang av helseforetakenes budsjetter som Aftenposten har gjennomført.

Flere nye sykehus bidrar til at gjelden øker. Helse Sør-Øst, Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord har nå samlet langsiktige byggelån til staten på 12 milliarder kroner.
Helseforetakene kan i tillegg be staten om lov til å låne penger i banken for å betale daglige regninger. Denne kassakreditten bare øker. I øyeblikket har sykehusene kassekreditter på totalt 6 milliarder kroner. Det vil si at en tredel av alt helseforetakene har lånt, går til å dekke løpende kostnader.

Kassakreditten er ment som en sikkerhetsventil for å få betalt løpende utgifter. Avdelingsdirektør Frode Myrvold i Eieravdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Aftenposten at ordningen med driftskreditt er ment å håndtere kortsiktige svingninger i likviditeten og ideelt sett burde den ligge rundt null.

De siste årene er kassakredittene vokst på grunn av økte pensjonspremier for ansatte og pensjoniste

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse