Hovedinnhold

- Sunne barn uten melk

SUNT OG GODT? Melk er fortsatt best for kalver, mener en norsk barnelege. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
SUNT OG GODT? Melk er fortsatt best for kalver, mener en norsk barnelege. Foto: Lise Åserud/SCANPIX
Trenger små og store barn melk for å holde seg friske og sunne? Tvilsomt, mener flere forskere.

Denne saken handler om:

Deilig, kald kumelk er et av symbolene for et sunt kosthold for norske barn. Men er det egentlig så sunt?

Flere internasjonale undersøkelser viser at melk neppe kan gi noen særlig bedre helse til barna. Derimot kan melken i noen tilfeller føre til overvekt og problemer med allergiske reaksjoner.

- Over mange år har vi blitt innpodet at melk er sunt. Myndighetenes kostholdsråd bør absolutt moderniseres, kumelk passer jo fortsatt aller best for kalver, sier overlege Bente Kvenshagen ved barneavdelingen på Sykehuset Østfold.

- Ikke nødvendig

- Barn og voksne som liker og tåler melk kan jo gjerne drikke noen glass om de ønsker det. Men kumelk er slett ikke nødvendig for barnas helse, vekst og utvikling, sier Bente Kvenshagen.

Hun forteller også at mange mennesker opplever problemer som utslett, magesmerter og allergiske reaksjoner når de drikker melk.

- Kumelk inneholder viktige proteiner, vitaminer og kalsium som kroppen trenger. Men det finner vi også i mange andre matvarer som kan erstatte melken. Jeg tror at det er atskillig flere som har problemer på grunn av melkedrikking enn vi tidligere har vært klar over, sier Kvenshagen til Mozon.no

Melk hver dag

Ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter deler man ikke synspunktene til barnelegen ved Sykehuset Østfold. De fremhever at melk inneholder

mange viktige næringsstoffer som det slett ikke er så lett å erstatte med andre matvarer.

- Både barn og voksne trenger melk daglig. Og spesielt barn som er i vekst vil ha godt av kalsium og proteiner som finnes mye av i melken, mener Marianne E. Mathiassen ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

- Myndighetenes anbefalinger om melkedrikking er absolutt ikke en gammeldags oppfordring. Vi savner derimot en enda klarere anbefaling fra norske myndigheter om hvor mye melk vi bør drikke hver dag, sier Mathiassen til Mozon.no.

VG Nett har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Saken er levert av helsenettstedet

Mozon.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse