Hovedinnhold

Sukker tidlig i svangerskapet gir store barn

Høye blodsukkerverdier hos moren i begynnelsen av svangerskapet kan føre til kraftig vekst for fosteret. Dette kan medføre økt helserisiko for barnet.

Denne saken handler om:

SØTE OG GODT: Forskning viser at mye søtsaker i begynnelsen av svangerskapet gir fosteret kraftig vekst. Foto: VG
SØTE OG GODT: Forskning viser at mye søtsaker i begynnelsen av svangerskapet gir fosteret kraftig vekst. Foto: VG

For barn som er uvanlig store når de blir født og samtidig har en mor som har diabetes kan det være flere risikofaktorer. Ofte må de forløses med keisersnitt og om de fødes vaginalt kan de skades under fødselen. Senere i livet har de en økt risiko enn andre for å utvikle fedme og diabetes, går det fram av en svensk doktoravhandling.

Forsøk gjort med rotter viser at de som fikk sukker tidlig i graviditeten fikk betydelig større unger enn de som ikke fikk det.

Diabetesmødre får store barn

Dyrestudien ved Sahlgrenska akademin kan delvis forklare hvorfor mødre med diabetes føder større barn enn friske mødre. For kvinner med diabetes er det nemlig vanskelig å holde et jevnt blodsukkernivå og studien tyder på at det kan være grunnen til at deres barn ofte veier mer enn fire kg ved fødselen.

- Forstyrrelser i blodsukker- og hormonnivået tidlig i svangerskapet synes å programmere morkakens næringstransportører og dermed bestemme hvor fort fosteret skal vokse, sier Anette Ericsson som står bak avhandlingen.

Real vektøkning

I studien fikk gravide rotter injeksjoner med glukose tidlig i svangerskapet. Rottenes blodsukkernivå steg bare ubetydelig og kun en kort tid. Barna som ble født veide imidlertid over ti prosent mer en vanlige rotteunger.

- Det høres kanskje ikke så mye ut, men overført til menneske er ti prosent en real vektøkning, sier Ericsson.

Rotteungenes vekt ble overhode ikke påvirket når rottene fikk sukkeret lenger ute i svangerskapet.

Ericsson sier at det fortsatt er usikkert om det er sukkeret i seg selv som forårsaker vektøkningen eller om det skyldes at insulinnivået blir høyere på grunn av sukkeret.

Lite kunnskap

Studien viser også at sukkeropptaket i morkaken er mest følsom for insulin i begynnelsen av graviditeten. Ericsson har funnet en spesiell type protein i morkaker som transporterer glukose og som aktiveres av insulin. Denne insulinfølsomme sukkertransportøren kalles GLUT4 og studien viser at det finnes mer GLUT4 i morkaken tidlig i svangerskapet.

- Hittil er det lite dypere kunnskap om hva som hender når næringsstoffet transporteres til fosteret den første og kritiske tiden i svangerskapet, men vi håper at disse studiene vil øke forståelsen noe, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse