Hovedinnhold

- Stress gir skoleelever hodepine

Gjør lekser på PC og hører på iPod samtidig

PLAGER: Mange ungdommer sliter med hodepine. Foto: Stockxpert
PLAGER: Mange ungdommer sliter med hodepine. Foto: Stockxpert
Hodepine er utbredt hos barn og unge. Barnespesialist Johan H. Hagelsteen mener en stressende livsstil ofte er årsaken.

Denne saken handler om:

Barnespesialisten Johan H. Hagelsteen tar imot mange barn og ungdommer med hodepine på sitt kontor ved Oslo Barne- og lungesenter.

Har du hodepine? Det skyldes ikke mobilen - les mer her

- Stress er en viktig faktor for utløsning av spenningshodepine, fastslår Hagelsteen overfor Dagens Medisin.

Les også: Undervurderer smertene ved spenningshodepine

Også før 12-årsalderen

Spenningshodepine er det man kan karakterisere som «vanlig» hodepine: Smertene kan ha et mer kronisk preg enn ved migrene, de varer lengre hver gang - og opptrer ofte ved stor aktivitet.

Les også: Kartlegger legemidler for barn

En undersøkelse fra Bergen viste at 27,3 prosent av tiendeklassingene hadde hodepine minst en gang i uken. Andelen økte kraftig fra sjette til tiende klasse, men også før 12-årsalderen er hodepine hyppig forekommende.

Kronisk hodepine

Hagelsteen ser en tendens til at stadig flere unge får kronisk hodepine, det vil si hodepine mer enn 15 dager i måneden.

- I underkant av én prosent av ungdom har kronisk hodepine. Det er svært mange, og jeg ser hodepine som et signal om at noe kan være belastende og må endres i livsførselen, sier Hagelsteen.

Bra å kjede seg

Hagelsteen mener at hodepinen ofte kan skyldes stress, krav, press og en stillesittende hverdag. - Det er en tendens til at barn hele tiden skal aktiviseres, men det kan være bra å «kjede seg» med jevne mellomrom, sier han.

Ofte kommer 13-14-åringer til ham med kronisk hodepine.

- De forteller at de gjør lekser på PC og hører på ipod samtidig - uten iPod greier de ikke å konsentrere seg. I tillegg har de en chat som popper opp med jevne mellomrom på pc-en, og de har mobiltelefonen ved siden av seg. Er hjernen laget for dette? spør Hagelsteen.

Symptom

En viktig del av behandlingen er å kartlegge eventuelle stressfaktorer pasienten utsettes for i løpet av dagen.

- Smerte kan være et symptom på at noe er i ulage. Sammen med pasienten begynner jeg å nøste i livet deres. Vi tar for oss faktorer hjemme, eventuell konflikt med foreldrene. Blir de kanskje mobbet på skolen, er det stort press om å delta i fritidsaktiviteter?

- Min jobb er å være en aktiv lytter. Etter hvert spør jeg pasienten: Hva har du tenkt å gjøre for å bli kvitt hodepinen? Pasienten bør være en aktiv medarbeider i sin egen behandling, poengterer Hagelsteen.

Tenk positivt!

Ny hjerneforskning har kartlagt de områdene av hjernen som registrerer og genererer smerte. Opplevelsen av smerte påvirkes av pasientens sinnstilstand.

- Man ser at følelser som angst, negative forventninger og uro gjør smerteområdene mer følsomme. Derfor bruker jeg tid sammen med pasienten for å skape forventninger om at dette er en smerte man kan gjøre noe med. Man ser at smertesentrene i hjernen blir mindre følsomme når pasientene tenker positivt, forklarer Hagelsteen.

Medikamentoverforbruk

En del av disse ungdommene spiser mye hodepinetabletter.

- De døyver symptomene med tabletter istedenfor å gjøre noe med årsaken til hodepinen. Smertestillende preparater bør ha liten plass i behandlingen av spenningshodepine, spesielt for barn, sier Hagelsteen.

- Noen tar paracetamol hver dag. Det er for det første ikke bra for kroppen, og man gjør heller ingenting med årsaken. I tillegg kan preparatene opprettholde smerten.

Dersom man tar smertestillende hver dag, vil medikamentoverforbruket føre til at hjernen blir mer følsom for smerte. - Det blir en ond sirkel, forklarer han.

Vurderer sykehistorien først

Fastlege og skolelege Eli Øvstedal har kontakt med mange barn og unge med hodepine.

Eli Øvstedal forklarer at det første hun gjør, er å ta opp en sykehistorie. Det vil si at hun spør om når problemet startet, hvor ofte det oppstår, hvor alvorlig det oppleves - eksempelvis om det går ut over dagliglivet - om pasienten tar medisiner for hodepinen, og om den ledsages av andre plager eller symptomer.

Livssituasjonen

- Jeg tar også opp pasientens livssituasjon og om det eventuelt kan være psykososialt stress i hverdagen, hvilke arbeidsstillinger barnet har - og om det kan være sykdommer i familien som forklarer problemet, sier Øvstedal.

Deretter gjennomfører hun en klinisk undersøkelse av barnet. - Jeg sjekker syn, tannbitt og sykdomstegn, og til slutt tar jeg blodprøver med tanke på anemi og andre tilstander, forklarer hun.

Ber om dagbok

Øvstedal pleier også å be barna om å føre dagbok - for å finne ut hva som eventuelt fremkaller hodepinen, hvor ofte og hvor kraftig hodepinen er, om de tar medisiner og om det finnes et mønster.

Ut fra hennes erfaring er hodepine mest hyppig hos større barn og hos ungdom. - Jeg har nok mest kontakt med denne typen pasienter gjennom jobben som fastlege. Som skolelege blir oftest elevene sendt til meg først når hodepinen har ført til stort fravær fra skolen, sier Øvstedal.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse