Hovedinnhold

Stress for 25 år siden kan gi utslag i dag

Kan føre til kronisk utmattelse

Er du kronisk trøtt og sliten? En stresset hverdag for mange år siden kan være årsaken.

Denne saken handler om:

SLITEN: Har du vært mye stresset tidligere i livet har du større risiko for å bli rammet av kronisk utmattelsessyndrom. Foto: VG
SLITEN: Har du vært mye stresset tidligere i livet har du større risiko for å bli rammet av kronisk utmattelsessyndrom. Foto: VG

Følgene av stress og traumatiske opplevelser kan gi seg utslag i form av kronisk utmattelsessyndrom, Myalgisk Encefalomyelit (ME), langt senere i livet, viser flere studier.

Stresset for 25 år siden

En ny studie gjort ved Karolinske Institutet i Sverige viser at personer som opplevde mye stress for 25 år siden, opplever i dag kronisk utmattelse i mye større grad enn andre. Studien baserer seg på opplysninger fra det unike svensk Tvillingregistret.

Professor Nancy Pedersen, som ledet studien, mener det er svært viktig i å forstå en sykdom som vi i dag ikke vet så mye om.

- Før vi kan utvikle en god behandling, må vi kjenne til de bakenforliggende mekanismene, sier Pedersen.

Kronisk utmattelsessyndrom arter seg som langvarig og unormal utmattelse. Konsentrasjonsproblemer, humørsvingninger, søvnproblemer og smerter i muskler og ledd er vanlig symptomer.

Denne utmattelsestilstanden viser seg forekomme blant mennesker i alle samfunnslag og alle aldre i mange ulike land. På tross av omfattende forskning er det ingen som har funnet årsaken.

Direkte årsak

Forskere ved Karoliska Instituttet har imidlertid nå vist at stress kan føre til kronisk utmattelse.

Forskerne brukte svarene fra en rundspørring i 1973 hvor omkring 20 000 tvillinger svarte på spørsmål angående helse. De samme tvillingene ble kontaktet igjen i 1998 med blant annet spørsmål om kronisk trøtthet. Resultatet var at de som tjuefem år tidligere hadde opplevd livet som stressende, hadde 65 prosent større risiko for å utvikle kronisk trøtthet enn de som ikke hadde vært utsatt for mye stress.

Forskerne kom fram til at stress faktisk har en direkte påvirkning på risikoen for å rammes av kronisk trøtthet.

Studien er publisert i Archives of General Psychiatry

Se også denne studien: Early Adverse Experience and Risk for Chronic Fatigue Syndrome

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse