Hovedinnhold

Storberget tar opp alternativ-sak med riksadvokaten

VURDERTE LOVEN PÅ NYTT: Justisminister Knut Storberget (Ap) satte i gang en ny vurdering av straffeloven etter VG Netts artikkelserie om alternative behandlere som tilbyr kreftbehandling. Nå tar han saken videre til riksadvokaten. Foto: Scanpix/VG Nett
VURDERTE LOVEN PÅ NYTT: Justisminister Knut Storberget (Ap) satte i gang en ny vurdering av straffeloven etter VG Netts artikkelserie om alternative behandlere som tilbyr kreftbehandling. Nå tar han saken videre til riksadvokaten. Foto: Scanpix/VG Nett
(VG Nett) Etter VG Netts artikkelserie har Justisdepartementet gått gjennom lovene alternative behandlere er omfattet av. Nå varsler Knut Storberget at han vil ta saken videre til riksadvokaten.

Denne saken handler om:

Slik gjorde vi det

  • Journalist Francis Peter Lundh har ringt forskjellige behandlere som reklamerer for sine tjenester på nett med en angivelig uhelbredelig kreftsykdom.
  • Opptakene som er gjort representerer bare en første telefonsamtale med diverse behandlere, for å avdekke tilbudene som gis umiddelbert, over telefonen.
  • Bakgrunnen er mange henvendelser fra pårørende og organisasjoner om et stort, uoversiktlig alternativmarked som utnytter døende kreftpasienters ønske om en siste kur.
  • Journalisten oppga at han hadde fått påvist bukspyttkjertelkreft en kreftsykdom med ekstrem lav overlevelsesprosent.
  • Mange behandlere ga klart uttrykk for at det ikke var deres jobb å behandle denne typen sykdom. Andre behandlere mente derimot å kunne helt eller delvis helbrede eller bremse den uhelbredelige kreftsykdommen.
  • Tilbudene om kur viste seg mange, og ingen av tilbudene var identiske. Mange ville ikke diskutere pris over telefonen, mens andre la frem priser på mellom 450 til 55.000 kroner.
  • Ingen av behandlingsmetodene VG Nett ble forespeilet har ifølge Statens Legemiddelverk noen som helst bevist effekt på kreft.

VG Nett har i høst satt fokus på alternativ behandling av kreftsyke, ved at en av journalistene utga seg for å ha en uhelbredelig kreftsykdom. Da han oppsøkte alternativmarkedet var det mange som ville hjelpe.

Etter artikkelserien varslet justisminister Knut Storberget at han ville gå gjennom straffeloven for å se hvordan den omfatter alternativ behandling. Nå er det arbeidet gjort, og departementet har konkludert:

- Vi har gjennomgått den nye straffeloven med tanke på straffeansvar. Vi mener at den, sammen med bestemmelser i spesiallovgivningen, er god nok, sier statssekretær Astri Aas Hansen til VG Nett.

Hun mener at det kan bli aktuelt å bruke paragrafer som går på kroppskrenkelser, legemsfornærmelser og bedrageribestemmelser for å staffe ulovlig behandling.

- Jeg kan ikke kommentere de konkrete typene behandling som VG Nett har satt søkelys på, men jeg tviler ikke på at en kan finne eksempler på grov og straffbar utnyttelse av personer i en svært sårbar situasjon, sier hun.

VGTV:Opptak av samtalene med behandlerne

BAKGRUNN:Dette møter døende kreftsyke på alternativmarkedet

Vil se på praksisen

Justisministeren vil i møte med Riksadvokaten førstkommende torsdag blant annet diskutere praksisen av loven i slike saker.

- Vi mener at både dagens straffelov, den nye straffeloven og spesiallovgivningen har de nødvendige bestemmelser. Det spørsmålet som nå gjenstår er å se på hvordan lovgrunnlaget praktiseres. Det ønsker statsråden å ta opp med riksadvokaten, sier Aas-Hansen.

I dette møtet ønsker Storberget svar på hvilken erfaring riksadvokaten har med slike saker. Kommer de til deres kjennskap? Anmeldes de?

VG Nett har gått gjennom dommene etter Lov om alternativ behandling, og har funnet at det er snakk om svært få domfellelser.

- Vi ser hva dette kan gjøre med mennesker i en veldig sårbar situasjon, der en bruker mye tid og penger på det i det som er en ugjenkallelig sluttfase. Jeg tenker at det ikke er overraskende at det ikke er mange som er straffet, fordi jeg tror det er vanskelig å gå til en anmeldelse når man er i en slik situasjon, sier Aas-Hansen.

LES OGSÅ:- Ser pasienter dø av ubehandlet kreft

Tar ut tilsynssak

Etter at de første sakene VG Nett publiserte var Storberget raskt ute med å si at det som her ble avdekket er likestilt med kriminelle handlinger.

- Jeg mener at mange av de sakene dere har belyst, er svært grove. Jeg opplever det på lik linje med typen kriminelle handlinger som går på grov utnyttelse av særlig sårbare personer, sa Knut Storberget til VG Nett i forrige måned.

Helsetilsynet varslet også at de kom til å undersøke legene som VG Nett omtalte.

I går ble det klart at Helsetilsynet i Oslo og Akershus har åpnet tilsynssak mot klinikken Kilden Helse, hvor to av legene omfattet av VG Netts sak er ansatt, og ba om en omfattende dokumentasjon.

Helsetilsynet vil ha svar på en rekke spørsmål, særlig ved bruk av det omstridte stoffet B17:

* Hva som ligger til grunn for det som står på nettsiden til helsesenteret: «Bruk av B17 ved behandling av kreft kan ha effekt i kombinasjon med riktig kosthold og kosttilskudd». Vi etterspør den dokumentasjon som ligger til grunn for dette.

* Hva som ligger i «Vi kan ikke gi noen garanti for at B17 behandling vil hjelpe» og hvordan helsesenteret mener at pasienter skal kunne forstå utsagnet

* Hvordan helsesenteret vurderer farepotensialet ved bruk av B17

* Hvilken informasjon pasienter får ved oppstart av behandling med B17 og eventuell diett, både om dokumentasjon som ligger til grunn for behandling, risiko og mulige bivirkninger, forholdet til eventuell annen pågående behandling, om økonomiske konsekvenser/utgifter

* Senterets samhandling med pasientenes faste lege/fastlege og eventuelle behandlere i spesialisthelsetjenesten

* Hvordan «rekvirering» og bestilling av preparater (B17) skjer, samt samhandlingen med Statens legemiddelverk

* Hvor mange pasienter helsesenteret har behandlet med B17 siste år (i 2009), derav hvor mange med kreftdiagnose

* Vi ber også om å få oversendt den fulle journal for de ti siste pasienter som har vært til konsultasjon og som blir/har blitt behandlet med B17.

Klinikken har fire uker på seg til å svare Helsetilsynet.

Daglig leder Roald Strand sier de tar tilsynssaken med stor ro.

- Vi tar dette med stor ro, og har stor forståelse for at Helsetilsynet er nødt til å gjøre sin jobb, som er å passe på at helsepersonell følger lover og regler. Vi skal gi Helsetilsynet svarene de spør om, og også den dokumentasjon de har bedt om, og er helt sikre på at dette vil falle positivt ut for oss, sier Strand til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse