Hovedinnhold

Starter heroinutredning i dag

KRITISK: Nå er Kristin kritisk til at Thorvald Stoltenberg er eneste pårørende i utvalget som skal utrede gratis heroin. Foto: Jan Petter Lynau
KRITISK: Nå er Kristin kritisk til at Thorvald Stoltenberg er eneste pårørende i utvalget som skal utrede gratis heroin. Foto: Jan Petter Lynau
(VG Nett) I formiddag leder Thorvald Stoltenberg det første møtet i utvalget som blant annet skal utrede såkalt heroinstøttet behandling, som i praksis vil være utdeling av heroin til de tyngste brukerne.

Denne saken handler om:

Stoltenberg er den eneste pårørende i gruppen som ellers består blant annet av politikere, en tidligere biskop og en visepolitimester. En rusforsker og lederen av Gatehospitalet er også med.

Kristin som har 15 års erfaring med sin tungt narkomane bror, er svært spent på hvor utvalget lander i heroinspørsmålet.

- Velger de å gå inn for offentlig heroinutdeling, mener jeg myndighetene kjøper seg fri og lar oss pårørende ta regninga. Hvis det ikke følger mer hjelp med gratis heroin, vil det ikke endre vår hverdag. Heroinister endrer ikke adferd selv om stoffet er gratis. Det vil være et like stort jag etter andre stoffer som de også bruker. Jeg kjenner ikke en eneste heroinist som ikke også har et misbruk av andre stoffer. Det vil fortsette også med gratis heroin, mener hun.

LES BLOGGEN:Erfaringsblogg for pårørende til rusavhengige

Av hensyn til broren og hans aller nærmeste, bruker VG i samråd med henne, ikke Kristins etternavn.

Bredt mandat

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har utvalget et bredt mandat til å gjennomgå tiltakene for de mest hjelpetrengende rusmisbrukerne.

LEDER: Thorvald Stoltenberg leder heroinutvalget. Foto: Frode Hansen
LEDER: Thorvald Stoltenberg leder heroinutvalget. Foto: Frode Hansen

I mandatet står det at fellestrekk ved disse personene er langvarig rusmiddelavhengighet, ofte blandingsmisbruk, psykiske og somatiske lidelser, flere rehabiliteringsforsøk, mangelfulle eller brutte familierelasjoner og sosiale nettverk, ustabile boforhold, dårlige erfaringer og manglende ferdigheter i å fungere i egen bolig, mangelfull allmennutdanning og arbeidserfaring. Mange har en hverdag preget av kriminalitet og prostitusjon.

Utvalget har fått sitt eget sekretariat i Helse- og omsorgsdepartementet. Frist for levering av innstillingen er 28. februar neste år.

Mange innspill

- Det er helt nødvendig å gjøre noe for å hjelpe de mest utsatte rusmiddelavhengige. Lidelsene er store, og vi når dem ikke godt nok med dagens tjenestetilbud. Jeg ønsker at folk med tyngde, erfaring og klokskap skal vurdere hvordan vi kan hjelpe denne gruppa bedre, sa helseministeren da opprettelsen av utvalget ble offentliggjort 6.mars.

Kristin mener gratis heroin til de tyngste brukerne vil «sniklegalisere» stoffet og underkjenne grensene pårørende har satt overfor «sine» misbrukere, for selv å overleve.

Thorvald Stoltenberg har allerede fått mange innspill fra rusmisbrukere, pårørende, hjelpere og andre. Han lover å være lydhør og hente innspill fra et bredt utvalg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse