Hovedinnhold

- Spis fett, bli frisk og mett

Omstridt og populær svensk lege anbefaler lavkarbo og fettrik mat

PÅ NORSK: Den svenske legen Annika Dahlqvist har skrevet en kontroversiell bok om kosthold. Nå er den kommet på norsk. Foto: BODIL FAGERHEIM
PÅ NORSK: Den svenske legen Annika Dahlqvist har skrevet en kontroversiell bok om kosthold. Nå er den kommet på norsk. Foto: BODIL FAGERHEIM
(VG Nett) Den svenske legen Annika Dahlqvist anbefaler overvektige og diabetes-pasienter et kosthold fattig på karbohydrater og rikt på animalsk fett.

Denne saken handler om:

- Et kosthold med mye fett, rikelig med protein og lite karbohydrater holder blodsukkeret stabilt og stimulerer kroppens fettforbrenning, forklarer Dahlqvist.

- Blir frisk

- Det viktigste er imidlertid at man blir frisk av dette kostholdet, og mett, legger hun til.

Den omstridte svenske legen har anbefalt dette kostholdet for sine pasienter siden 2005 og møtt massiv motstand fra det etablerte Helse-Sverige. Nå er hennes teoribok om dette kostholdet, som i 2008 ble gitt ut i Sverige, kommet på norsk: Doktor Dahlqvists Guide til LCHF.

Se Tett på nett-intervjuet med Dahlqvist her!

Populære

Tidligere har hun gitt ut to kokebøker med oppskrifter basert på fettrik og karbohydrat-fattig mat. Bøkene er svært populære og har tilsammen solgt omring 100.000.

Konkret går anbefalingene ut på å unngå søtsaker, kaker, brød og frokostblandinger, i tillegg til poteter, ris og pasta. Mat rik på fett og proteiner er derimot å anbefale: kjøtt, fisk, fløte, rømme, smør er bra, mens margarin og annen mat med kunstig tilsetninger er ikke å anbefale. Grønnsaker bør man ha, mens frukt ikke er fullt så bra.

Les også:Fettdoktorn: Min mat skyddar mot svininfluensan

Anbefaler ikke frukt

- Frukt er å betrakte som sukkeroppløsning, like rik på karbohydrater som saft eller en leskedrikk, iblandet noen vitaminer, men ingen vitaminer som man ikke får i grønnsaker, sier Dahlqvist. Hun anbefaler syke og overvektige å holde seg unna frukt.

Hun understreker at den største helsegevinsten av hennes kostholdsråd har diabetikere, både de med type 1- og type 2-diabetes.

Se video på YouTube:Dr Annika Dahlqvist i Fråga Doktorn

Blodsukker og insulin

Dahlqvist forklarer at karbohydratinntaket for syke mennesker bør være lavt fordi alle karbohydrater omdannes til blodsukker som igjen høyner insulinnivået i blodet. Et høyt blodsukkernivå og et høyt insulinnivå er betennelsesfremkallende, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

- Friske, slanke mennesker som ikke har problemer med helsen kan gjerne spise mer karbohydrater. Dette må tilpasses individuelt, men for syke, spesielt de med diabetes kan det være livstruende med et kosthold rikt på karbohydrater, sier hun.

Les også:Fettfattig kost gir lavest vekt

Les også:Ikke bedre helse med fettfattig kost

- Fett viktig for helsen

Etter flere tiår med kostholdsråd som anbefaler lite fett, spesielt mettet animalsk fett, er det kontroversielt å anbefale en kost rikt på nettopp dette.

- Jeg mener fett er svært viktig for helsen, og da mener jeg naturlig mettet, enumettet og flerumettet fett, både anlimalsk og vegetabilsk. Fett er ideelt for oss som mat og som byggemateriale i kroppen. Det er også en utmerket energikilde. Jeg mener det er en myte at mettet fett tetter til blodårene og fører til hjerteinfarkt, sier hun og understreker at dette gjelder naturlig fett, ikke kunstig framstilt fett som for eksempel margarin.

- Ble frisk

- Av egen erfaring vet jeg at dette fungerer, sier hun til VG Nett og forteller hvordan hun selv ble frisk av nettopp dette kostholdet.

- Jeg var mye syk, hadde leddbetennelser, tarmkatarr, utmattelsesdepresjon og sov veldig dårlig. I tillegg var jeg overvektig. Etter tips fra min datter som studerte medisin, startet jeg en kur med mat fattig på karbohydrater og fett. Jeg gikk raskt ned flere kilo. Smått om senn begynte jeg å spise mer og mer animalsk fett samtidig som jeg fortsatte å gå ned i vekt. Etter to måneder begynte jeg å kjenne meg bedre og etter hvert forsvant alle plagene, sier Dahlqvist.

Les også:- Hver fjerde normann avhengig av sukker

Sterke motstandere

Hennes erfaring gjorde at hun ville arbeidet videre med dette kostholdet og leste det hun kom over av forskningsrapporter om temaet. Etter hvert fikk hun mange tilhengere - og motstandere.
Etter at Dahlqvist i 2005 begynte å anbefale dette kostholdet til sine pasienter anmeldte to diettetikere henne til Sosialstyrelsen, det svenske helsetilsynet. De mente hennes råd satte overvektiges og diabetes-pasienters liv i fare.

- Tvunget til å si opp

Året etter følte hun seg tvunget til å forlate sin stilling som spesialist i allmenmedisin ved Njurunda vårdcentral, etter å ha fått forbud mot å anbefale det fettrike og karbohydrat-fattige kostholdet til sine pasienter. Ledelsen mente det stred mot offentlige kostholdsanbefalinger og var en trussel mot vårdcentralens troverdighet.

- Jeg sa opp min stilling, jeg kunne ikke fortsette å arbeide under slike forhold, sier Dahlqvist.

Dahlqvist var overbevist om at hennes kostholdsråd var gunstige og fortsatte arbeidet med forelesninger og ikke minst gjennom sin blogg på internett, hvor hun i dag har omkring 20.000 besøkende daglig.

Annika Dahklqvists blogg her!

«Vitenskapelig»

Etter at Socialstyrelsen hadde vurdert klagen på henne i tre år, kom de i januar 2008 med en uttalelse. Der heter det at «de vurderer at dr. Dahlqvists anbefalinger av et karbohydrat-fattig kosthold til pasienter med overvekt og type 2-diabetes i dag kan ansees å være vitenskaplig og forenlig med utprøvet erfaring».

- Det kjennes veldig godt at dette nå er vurdert og at avgjørelsen går i min favør. Helsearbeidere har ikke lenger noe å frykte når de anbefaler et karbohydratfattig kosthold til pasienter med stoffskiftesykdommer, sier Annika Dahlqvist.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse