Hovedinnhold

Søvnplager for seks av ti nybakte mødre

SØVNVANSKER: En ny undersøkelse fra Bergen viser at kvinner, eldre og lavt utdannede har større søvnproblemer. Foto: Pia Solberg/VG
SØVNVANSKER: En ny undersøkelse fra Bergen viser at kvinner, eldre og lavt utdannede har større søvnproblemer. Foto: Pia Solberg/VG
Nær 60 prosent av kvinner som har født, har moderate til alvorlige søvnproblemer fra syv til elleve uker etter nedkomst. Depresjon er den største risikofaktoren for søvnplager.

Denne saken handler om:

De fleste barselkvinnene sov mindre enn anbefalt; i gjennomsnitt 6,5 timers søvn pr. natt, med 27 prosent våkentid.

Les også: Vi føder rekordmange barn

Søvnen er generelt dårligst når barnet er minst, og den bedres etter hvert som barnet blir eldre.

Les også: Morkakeløsning kobles til arv

Som ventet

- Dette var nok omtrent som forventet, selv om skalaen vi har brukt, ikke er testet på barselkvinner tidligere, sier konstituert overlege Signe Dørheim ved Sandnes distriktspsykiatriske senter til Dagens Medisin.

Les også: Gravide blir lengre i arbeid

Hun disputerer 17. mars, og undersøkelsen er en del av doktorarbeidet hennes, hvor hun også har studert barselkvinner i Nepal.

- I den generelle befolkningen oppgir 40-50 prosent at de har søvnplager. At 60 prosent av barselkvinnene oppgir det samme, er kanskje noe lavere enn vi skulle tro. Men andre studier har vist at opptil 90 prosent av kvinner som nettopp har født, sover dårlig. Vår undersøkelse er gjort 7-11 uker etter fødselen, uttaler Dørheim.

Depresjon

Blant de 2830 norske kvinnene ble det plukket ut to mindre grupper, en som skåret høyt på depresjon og en uten depresjon. Disse gruppene skulle føre en søvnlogg i to uker, og de fikk samtidig målt søvnen objektivt med en aktigraf (søvnbrikke).

- Den største risikofaktoren for dårlig søvn var depresjon. Det interessante er at søvnen ikke var særlig forskjellig for deprimerte mødre og ikke deprimerte barselkvinner i denne understudien, men at de deprimerte hadde mindre overskudd på dagtid. Det kan se ut som om depresjonen farger synet på søvnproblemene, eller at deprimerte reagerer annerledes på søvnmangel. Siden dette er en tverrsnuttstudie, vet vi jo heller ikke om deprimerte er mer sensitive for søvnmangel, kommenterer Dørheim.

Eget rom

Jo eldre barnet ble, desto bedre sover kvinnene. De som har barnet sovende på eget rom, har også bedre søvn.

- Betyr det at du vil råde kvinner som sover dårlig, til å legge barnet på eget rom?

- Jeg tror det kan ha noe for seg. Vi vet imidlertid ikke om kvinner som ikke har barnet sovende på samme rom, også har et roligere barn. Men jeg mener det er verdt å prøve for dem som har søvnproblemer, svarer Dørheim.

Risikofaktorer

Kvinner med tidligere søvnproblemer, førstegangsfødende og kvinner som kombinerte amming med flaskemelk, hadde dårligere søvn.

- Lite søvn kan vare en forklaring på barselkvinners problemer med trøtthet og manglende krefter, men det kan også være tegn på depresjon. Derfor er det viktig at helsepersonell ser bredt på problemer med søvn og spør om det også kan være andre ting som bidrar til trøtthet. Dårlig parforhold, liten støtte eller stressende livshendelser - som sykdom i familien - kan bidra til både depresjon og søvnproblemer, konstaterer Dørheim.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse