Hovedinnhold

Slik kan du forebygge kreft

Den dårlige nyheten er at stadig flere får kreft. Den gode nyheten er at du med enkle midler selv kan redusere risikoen kraftig. Hvert år får over tyve tusen nordmenn kreft.

Denne saken handler om:

Kreftrisikoen har økt dramatisk, og stadig flere av oss rammes. Ifølge anslag fra Kreftregisteret og Kreftforeningen vil antall krefttilfeller øke med 42 prosent for menn og 36 prosent for kvinner i perioden fra 1995 til år 2020.

Torsdag kunne VG fortelle at så mye som mellom 30 og 40 prosent av alle krefttilfellene som vil bli oppdaget i Norge i år, kan være knyttet til dårlig kosthold og for lite mosjon.

For det er et faktum at mange kreftformer kan forebygges med enkle grep. Her er en samlet oversikt over hva du kan gjøre for å minske din risiko for å bli utsatt for kreft.

IKKE RØYK
Røyking er hovedårsaken til at vi får lungekreft. Fordi det er langt flere kvinner som røyker enn før, er dette en kreftform i sterk vekst blant kvinnene. Lungekreft er en svært dødelig kreftform.

MINDRE KJØTT
Reduser inntaket av rødt kjøtt. Vær oppmerksom på hva slags fett du steker i, og stek ikke for hardt på for høy temperatur. Når grillen er i bruk, bør du også passe på at maten ikke blir sortsvidd. Det er påvist at det dannes akrylamider og mutagene stoffer i maten når den svis, og at disse kan være kreftfremkallende.

RØR PÅ KROPPEN
Vær fysisk aktiv minst en halv time hver dag. Det er påvist økt risiko for kreft ved liten fysisk aktivitet. Det å være fysisk aktiv beskytter spesielt mot tykktarmskreft, en kreftform som er økende i Norge. SPIS FRUKT OG GRØNT
Verdens helseorganisasjon anbefaler at du skal spise minst 400 gram, eller 5 om dagen, for å få den gunstige helsegevinsten. Dersom du steker grønnsakene, vær oppmerksom på at fettinntaket kan øke, så bruk helst planteoljer. SPIS MER FIBER
Øk fiberinntaket og da gjerne med grove kornprodukter. Spiser du for mye fiberfattig kost, med hvitt brød, kaker og så videre, øker kreftfaren. KUTT UT SNUSEN
Snus er kreftfremkallende ifølge en fersk gjennomgang av forskningen på området. International Agency for Research on Cancer har gått gjennom eksisterende undersøkelser fra hele verden og konkluderer med at snus øker faren både for kreft i munnhulen og i bukspyttkjertelen.

SJEKK HUSET FOR RADON-GASS
Det er bevist at radongass forårsaker kreft. Etter røyking er eksponering for radongass den viktigste årsaken til lungekreft. Samtidig har ett av ti norske hjem så høye verdier av radongass at det bør gjøres noe med det. Statens strålevern anbefaler alle i eneboliger og andre boliger som har flater mot bakken, å sjekke nivået av radongass.

Enkelte kommuner med påvist høye forekomster, betaler undersøkelsen for sine innbyggere, men også ellers skal kommunene kunne gi råd om hvor du kan henvende deg for å få foretatt en måling. For mer info: http://radon.nrpa.no

DRIKK LITE ALKOHOL
Ikke overdriv alkoholforbruket. Alkohol øker risikoen for en rekke kreftformer: Munn-, svelg-, lever-, kolon-, rektum-, og brystkreft. Men et glass til maten en gang iblant skader ikke. VÆR FORSIKTIG MED SALT FISK
Det forskes på risikoen forbundet med mye salt og salting av mat. Spesielt i forhold til saltet fisk er det enkelte studier som påviser økt kreftrisiko. HOLD DEG SLANK
Faren for kreft øker dersom du har en kroppsmasseindeks (KMI) over 30. Spesielt øker risikoen for brystkreft. KMI regnes ut fra formelen høyde ganger høyde delt på vekt. Du regnes som undervektig hvis du har lavere KMI enn 18,5. Normalen ligger mellom 18,5 og 24,9, mens personer med KMI på mellom 25 og 29,9 regnes som overvektige. Definisjonen på fedme er KMI fra 30 og oppover. KMI-kalkulatur finner du på: http://www.halls.md./body-mass-index/bmi.htm PASS PÅ SOLEN
Unngå å sole deg når solen er på det sterkeste. Bruk solkrem som beskytter mot alle typene stråling. Hudkreft er den raskest økende kreftformen i Norge, trolig på grunn av våre solvaner.

SJEKK ARVELIGHET
Dersom du er i en familie hvor mange har fått kreft i ung alder, bør du vurdere å sjekke om du har en genetisk risiko for kreft. Ta kontakt med Radiumhospitalet eller ditt nærmeste regionsykehus.

Dersom du er i en risikogruppe, har de gode tiltak for å forebygge og helbrede. Bryst- og eggstokk-kreft henger sammen og er den hyppigste arvelige kreftformen. Deretter kommer tarmkreft som også gir livmorkreft hos kvinner. Tidlig diagnostikk kan gi tidlig helbredelse, og sykdom unngås. De som har risiko, bør derfor utredes og følges opp.

IKKE SNAKK FOR MYE I MOBIL
Det er stor usikkerhet knyttet til eventuelle farer knyttet til bruk av mobil. Enkelte land har gått ut med advarsler mot mobilbruk blant barn. Statens strålevern har en føre var-holdning og anbefaler at man bruker handsfree og tekstmeldinger fremfor å snakke rett i telefonen. HØYSPENTLEDNINGER
Det diskuteres om det å bo og oppholde seg like ved høyspentledninger kan øke faren for kreft. Som en føre var-holdning, anbefaler Statens strålevern at all eksponering skal holdes så lav som praktisk mulig. UNNGÅ EKSOS
Ikke pust inn mer eksos og forurenset luft enn du må.

KILDER: Nasjonalt råd for ernæring, Nasjonalt råd for fysisk aktivitet, Seksjonsoverlege dr. med. Pål Møller ved seksjon for genetisk veiledning ved Radiumhospitalet, Statens strålevern.
VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

LungekreftTestikkelkreftLungekreft er den kreftformen flest dør av i Norge. Samtidig øker antall nye tilfeller av lungekreft blant kvinner. Antall kvinner med lungekreft er femdoblet de siste 40 årene. Forskerne regner med at økningen fortsetter og at antall tilfeller blant kvinner igjen er doblet i 2020. Røyking er hovedårsak til lungekreft.Dette er den vanligste kreftformen blant unge menn mellom 15 og 30 år. Antall tilfeller av testikkelkreft er økende, uten at man vet hvorfor. I Norge er det om lag 200 nye tilfeller hvert år. 50 prosent av disse er under 32 år når de får diagnosen.BrystkreftBarn og kreftBrystkreft rammer kvinner helt ned i 20-årsalderen. 50 prosent av dem som rammes, er under 60 år. Brystkreft i den nære familien, barnløshet, sen første fødsel, sen menopause og muligens kosthold med høyt fettinnhold er blant risikofaktorene.Om lag 140 barn rammes av kreft hvert år. Blant barn under 14 år, er akutt leukemi og kreft på hjernen eller nervesystemet de hyppigste kreftformene.Hvert år rammes tusenvis av nordmenn av kreft. I 2001 var det 22468 nye krefttilfeller. 11583 av de rammede var menn og 10885 var kvinner. De siste tilgjengelige tallene er fra 2001.De hyppigste kreftformene i Norge er prostatakreft, brystkreft, tykktarmskreft og lungekreft. I 2001 var det 2891 menn som fikk prostatakreft. 2596 kvinner og 13 menn fikk brystkreft samme år. 1059 menn og 1178 kvinner fikk tykktarmskreft og 1315 menn og 794 kvinner fikk lungekreft.2 av 5 nordmenn kan oppleve å få kreft i løpet av livet. Mer enn halvparten av dem blir friske. Om lag en tredel av krefttilfellene kunne vært mulig å forebygge.

Kilder: Kreftregisteret og Kreftforeningen.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse