Hovedinnhold

Slik blir helse-Norge med samhandlingsreformen

NY REFORM: Helse-Norge kan gå gjennom store omveltninger med den nye helsereoformen til regjeringen. Foto: Scanpix
NY REFORM: Helse-Norge kan gå gjennom store omveltninger med den nye helsereoformen til regjeringen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Bedre utnyttelse av helsekronene, tidligere behandling av pasienter og mer ansvar til kommunene. Det er noen av hovedtrekkene i regjeringens visjon om et nytt helsevesen.

Denne saken handler om:

Reformen som har tatt et år å utvikle og ble lansert av regjeringen i dag.

- Det må endring til. Det å la være å gjøre noe er ekstremt dramatisk. Da kommer det norske velferdssamfunnet til å bryte sammen, sa statsminister Jens Stoltenberg rett før han introduserte helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

Hanssen svarer på spørsmål på sin blogg fra 15.30. Send inn spørsmål her!

Også Hanssen var klokkeklar på at vi per i dag ikke har en bærekraftig utvikling: Helsebudsjettet er fordoblet på syv år, stadig flere får livsstilssykdommer, og mange pasienter behandles på dyre sykehus, når de burde fått hjelp hjemme eller på sykehjem.

FORNØYD: Bjarne Håkon Hanssen er fornøyd med partiets eldreplan. Foto: Scanpix
FORNØYD: Bjarne Håkon Hanssen er fornøyd med partiets eldreplan. Foto: Scanpix

Han trekker frem diabetes på en alvorlig sykdom som kan og må forebygges.

- En dialysepasient koster i gjennomsnitt en million kroner per år. I 1998 hadde vi 540 dialysepasienter og brukte en halv milliard. Med den utviklingen vi er inne i nå vil vi i 2015 ha nesten 4000 dialysepasienter, sier Hanssen.

Les også: Frykter helsehjelpen du får er avhengig av postnummeret ditt

Ved å overføre mye av helsekronene til kommunene vil han gjøre det lønnsomt å forebygge sykdommer, og lønnsomt å få pasientene skrevet ut av sykehusene i tide.

- Ligger i de dyreste sengene

Noe av problemet i dag er at det ikke er noe sted å flytte pasienter som er ferdigbehandlede på sykehus, som samtidig er for dårlige til å dra rett hjem.

- Folk ligger i helsevesenets dyreste senger fordi de som har de billige sengene ikke har råd til å ta i mot dem, sier Hanssen.

I tillegg blir det langt flere fastleger. Hanssen ønsker også at fastlegene skal kunne ha tilbud til de som kommer med lidelse på et tidlig stadium. Hanssen brukte eksempler fra rusbehandlingen.

- Om du har hus, hjem og familie, men alkoholproblem - mandag morra starter med et glass vodka. Er det da hjelp å få? I veldig liten grad. Men når du har mistet alt og er alkoholisert, da er du kvalifisert for annenlinje tverrfaglig rusbehandling, sier Hanssen.

Still spørsmål til Hanssen på bloggen hansher

Psykologer og fysioterapeuter

Som VG Nett skrev tidligere i dag lanserte også regjeringen at den vil foreslå 240 millioner kroner til forebygging i statsbudsjettet til neste år.

Det har tidligere i dag blitt antydet at en million nordmenn må bytte fastlege, men Hanssen avviser at det blir noen stor tvangsflytting av pasienter.

- Vi er veldig opptatt av at det å bygge ut antall fastleger er uproblematisk å gjøre over tid, uten at vi får en situasjon der vi tvangsflytter. Det er fullt mulig å unngå, sier Hanssen.

Han ønsker også å styrke de såkalte førstelinjetjenestene.

- Vi skal ha fere psykologer, ergoterapeuter, sykepleiere, fysioterapeuter - tverrfaglige team der disse gruppene går inn. Vi skal ha kommunale senger. Vi må bygge opp lavterskelstiltakene, sier Hanssen.

Han mener helsevesenet kan bli både bedre og billigere:

- Det er dyrt og dårlig og det å gjøre det bedre er billigere, sa Hanssen på dagens pressekonferanse på spørsmål fra salen.

Helseministeren var også opptatt av IKT-utfordringene: En ny elektronisk motorvei for utveksling av informasjon som prøvesvar og epikriser skal etableres.

Det ble også understreket at det skal fortsette å bevilges mye penger til helse og at sykehusene fremdeles vil være hjørnestenen i det norske helsevesenet.

Opposisjonen kritisk

Fremskrittspartiet sendte etter at reformen ble lagt frem ut en pressemelding der de mener reformen ikke er rett medisin.

- Jeg støtter intensjonen i samhandlingsreformen, men verktøykassen er alt for dårlig utstyrt. Reformen vil skape økte kommunale forskjeller, der bostedsadressen din vil være avgjørende for hvilket helsetilbud du mottar. Dette blir helt feil, sier Harald Nesvik.

Venstre skriver i sin pressemelding at de er bekymret for kommunene.

- Hanssen kan lande på kulen hvis ikke samhandlingsreformen følges av en reform for større og mer robuste kommuner, sier Venstres helsepolitiske talsmann Gunvald Ludvigsen.

- Venstre lenge pekt på nødvendigheten av at primærhelsetjenesten styrkes, og at færre eldre blir kasteballer mellom kommuner og sykehus, fortsetter Ludvigsen.

Høyres Inge Lønning sa til VG Nett tidligere i dag at reformen, som blir lagt frem som stortingsmelding, kan minne om et valgkampforslag, siden den kommer samme dag som Stortinget oppløses for sommeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse