Hovedinnhold

Slapp av - hold vekten

SLAPP AV: Qi gong og yoga er metoder man kan bruke for å slappe av. Foto: STOCKXPERT
SLAPP AV: Qi gong og yoga er metoder man kan bruke for å slappe av. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) Å lære seg og slappe av kan virke positivt mot å gå opp i vekt, viser forskning.

Denne saken handler om:

Forskere ved University of Otago i New Zealand undersøkte hvor effektive andre metoder enn slankediett kan være for å forbedre livsstil og redusere psykisk stress og medisinske symptomer hos overvektige kvinner.

Les også:Ikke bli lurt av slankemyter

Virkningen varer lenge

De fant at å lære seg metoder for å slappe av, har en positiv virkning som varer lenger.

Forskningsresultatene ble trykket i januarnummeret av den amerikanske journalen Preventive Medicine.

225 kvinner med kroppsmasseindeks (BMI) på 28 eller mer, og med minst ett symptom på hjerte- og karsykdommer deltok i studien.

Studien er det første randomiserte forsøket som vurderer effekten av avslappingstrening på overvektige kvinner. Forsøket ble fulgt opp etter ti uker, fire måneder, ett år, og nå til slutt etter to år.

Les også:Stress gjør deg tykk

Fokus på livsstil

Kvinnene ble delt inn i tre forskjellige grupper hvor de gjennomgikk forskjellige 10-ukers programmer. I alle gruppene fikk kvinnene hjelp til å flytte fokus fra kaloritelling og kroppsvekt til livsstilsendringer som fremmet velvære.

En av studiens forfattere, professor Caroline Horwath ved Department of Human Nutrition ved University of Otago i New Zealand, sier ifølge en pressemelding at på tross av at ingen av kvinnene gikk på slankediett, var det ingen av dem som i løpet av en toårsperiode gikk opp i vekt. Det karakteriseres som et lovende resultat for en gruppe hvor vektøkning er en stor risiko over tid.

Avslapping best i lengden

De kvinnene som tok del i intensiv avslappingstrening, én av de tre ulike metodene som ble testet, var de eneste som fortsatt opplevde forbedring i forhold til psykiske og medisinske symptomer etter to år.

- Stress og negative følelser kan føre til at kvinner overspiser og inntar mat som inneholder mye sukker og fett. Ved å lære og øve på ulike avslappingsteknikker som progressiv muskelavslapping og pusting med magen, har kvinnene fått noen effektive verktøy de kan bruke til å takle stress og følelser, uten at de ender opp med å spise usunn mat, sier Horwath.

Fokus på mat

Hun mener at å bare begrense matinntaket gjør at mange overvektige blir enda mer fokuserte på mat og ender opp med å legge på seg enda mer.

Selv om vektreduksjon ikke var målet med studien, hadde de kvinnene som etter to år fortsatt praktiserte avslappingsmetodene, gått ned 2,5 kg i gjennomsnitt.

Les også:En av tre norske kvinner er overvektig

Tunge nordmenn

Problemet med overvekt er også vel kjent i Norge. Både menn og kvinner mellom 40 og 45 år veier over 5 kilo mer enn for femten år siden, ifølge Folkehelseinstituttet. Undersøkelser viser også at det stadig blir overvektige barn her i landet.

Mette Svendsen, ernæringsfysiolog ved klinikk for forebyggende medisin ved Ullevål universitetssykehus, sier til forskning.no at man ved bekjempelse av overvekt og fedme ikke kommer utenom mer fysisk aktivitet og mindre mat.

- Men på veien mot trening og bedre kosthold er det mange som trenger å bruke avslappingsteknikker for å hindre at de bruker mat som medisin mot at de føler seg urolige, sier Svendsen, til forskning.no.

Tilbud om flere metoder

Hun sier at overvektige pasienter på Ullevål informeres om såkalte ikke-slankingsmetoder, og at avslappingsteknikker kan være et alternativ for å greie å mestre kosten. Hun poengterer at det også er et psykologisk aspekt forbundet med det å være overvektig.

- Mange overvektige trenger psykisk hjelp, men det er vanskelig å få for mange, og derfor er det om å gjøre at de kommer seg inn i programmer der de lærer seg hva de skal gjøre, avslutter Svendsen.

Behandlingssenteret Hjelp24 NIMI utenfor Hønefoss tilbyr, i sitt rehabiliteringsprogram for sykelig overvektige med en KMI over 35, blant annet mental trening og yoga i tillegg til annen fysisk trening og ernæringskursing.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse