Hovedinnhold

Slakter homeopati mot farlige sykdommer

OMSTRIDT MEDISIN: Homeopatisk medisin er ikke medisin i det hele tatt, bare placebo, mener kritikerne. Homeopatene mener den virker på både barn, voksne og dyr. Foto: Stockxpert
OMSTRIDT MEDISIN: Homeopatisk medisin er ikke medisin i det hele tatt, bare placebo, mener kritikerne. Homeopatene mener den virker på både barn, voksne og dyr. Foto: Stockxpert
(VG Nett) Flere organisasjoner og eksperter slakter homeopatisk behandling mot alvorlige sykdommer i fattige land.

Denne saken handler om:

Verdens helseorganisasjon (WHO) har også uttalt seg etter at en forening har uttrykt bekymring for at homeopatisk behandling blir promotert i u-land med store sykdomsproblemer, skriver BBC.

Det understrekes at homeopati ikke er anbefalt mot tuberkulose, HIV eller diaré hos småbarn.

- Hverken våre retningslinjer eller andre anbefaler bruk av homeopati, sier Mario Raviglione i WHO om homeopati og tuberkulose.

Også når det gjelder diaré hos barn stryker homeopatien.

- Homeopati fokuserer ikke på behandlingen av eller forebygging av dehydrering, og er stikk i strid med de vitenskapelige anbefalingene for behandling av diaré, sier en talsperson fra WHOs avdeling for barnehelse.

Gruppen Voice of Young Science Network frykter behandlingen i verste fall koster liv.

- De av oss som allerede jobber i de fattigste stedene i verden sliter med å få levert nødvendige medisiner. Når homeopati står i veien for effektiv hjelp går liv tapt, sier organisasjonen i et brev til WHO.

Les også: - Gir 100.000 til den som beviser effekt av homeopati

De håper å få oppmerksomhet rundt problematikken.

- Vi håper at regjeringer verden over skjønner farene ved å promotere homeopati for livstruende lidelser, sier Robert Hagan ved University of St Andrews.

- Forsøk på å sverte homeopati

Paula Ross fra den britiske homeopatforeningen sier det er riktig at man ikke burde promotere homeopati for en rekke av de alvorligste sykdommene, men fnyser likevel av utspillet.

- Dette er bare et dårlig forsøk på å sverte homeopati. Det er stadig mer bevis for at homeopati virker, også mot diaré hos småbarn, sier hun.

Les også: - Homeopati ikke bedre enn placebo

Homeopati bygger blant annet på prinsippet om at likt skal kurere likt, ved at et element av noe som fremmer visse symptomer skal kunne helbrede de samme symptomene.

Kritikerne mener det finnes svært lite eller ingen beviser for at homeopatisk medisin eller behandling har noen som helst effekt, da mye av medisinen er så uttynnet at det ofte ikke inneholder noe virkestoff.

Homeopatisk medisin er reseptfritt i Norge.

Ifølge Norske Homeopaters Landsforenings nettsider fremstilles medisinen «av stoffer fra planter, dyr og mineraler. Under fremstillingen fortynnes medisinen kraftig slik at selv de giftige stoffene blir ufarlige.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse