Hovedinnhold

Slåss mot selvmords-hodepine

TRONDHEIM (VG) Tenk deg å få stukket en syl inn i øyeeplet. En annen borer seg inn gjennom tinningen. Spissene møtes et sted i skallen din. Slik beskriver Svenn Thørn (51) smertetoktene som følger med klasehodepinen.

Denne saken handler om:

KJENNETEGN:

Klasehodepinen er kjennetegnet blant annet ved følgende:
  • Den rammer en stor overvekt av menn.
  • Smerten er voldsom, og sitter oftest på en side nær øyet. Den skifter så å si aldri side. LI> Pasienten får gjerne rødt øye og hengende øyelokk.
  • Det oppstår ofte rennende øye og svetting i pannen på den siden hvor smerten rammer.
LEVER MED SMERTER: Svenn Thørn (51) fra Oslo er en av ca. 4000 nordmenn med såkalt selvmordshodepine. Thørn bruker både medisiner og oksygen for å takle anfallene. Foto: FRODE HANSEN
LEVER MED SMERTER: Svenn Thørn (51) fra Oslo er en av ca. 4000 nordmenn med såkalt selvmordshodepine. Thørn bruker både medisiner og oksygen for å takle anfallene. Foto: FRODE HANSEN


Oslo-mannen er en av ca. 4000 nordmenn med sykdommen som har fått kallenavnet selvmordshodepine. Pasienter har tatt sine egne liv i ren desperasjon for å slippe smertene.

- Noen sammenligner hodepinen med å ha en rødglødende ildrake bak øyet. Vi har møtt desperate mennesker med klare selvmordstanker, og folk som dunker hodet i veggen for å avlede smertene, sier lege og forsker Erling Tronvik ved Nasjonalt kompetansesenter for hodepine ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Tronvik leder en studie som kan gi invalidiserte ofre for den verste av hodepineformene et nytt liv. I februar startet utprøvingen av en bestemt type blodtrykksmedisin for å forebygge anfall.

Klasehodepine

Klasehodepinen har fått navnet sitt fordi anfallene hos de fleste hoper seg opp nettopp i klaser. Lidelsen har en rekke kjennetegn som skiller den fra andre typer hodepine. Mest fremtredende er graden av smerte.

- Pasienter med både migrene og klasehodepine er bedt om å sammenligne smertegraden på en skala fra null til ti. De har plassert migrene på fire eller fem, og klasehodepine på ti, sier Erling Tronvik.

Anfallene varer vanligvis i 15--90 minutter og opptrer i perioder på tre til 16 uker. En eller to ganger i året er vanligst. Da gjennomlever pasientene et sant helvete, mens de fungerer godt i de smertefrie periodene.

Det finnes imidlertid også ofre for kronisk klasehodepine. De aller fleste er invalidisert og uføretrygdet, ifølge Tronvik.

Svenn Thørn ble ufør i 1997, 44 år gammel.

- Uutholdelige smerter

- Før det var jeg sykmeldt store deler av året. Bare en grei arbeidsgiver sørget for at jeg kunne stå i jobb så lenge. Til tider er smertene uutholdelige. Jeg har vært millimetre fra å ta livet mitt, forteller Thørn.

I dag bruker han både medikamenter og oksygen som smertedempende behandling.

- Du spenner hvert fiber i kroppen for å takle smertene. Jeg har gått til psykolog og lært lindrende teknikker, sier Svenn Thørn.

Han setter smertestillende sprøyter mot de alvorligste anfallene.

- Jeg holder meg mest inne. Det kommer av og til anfall som er så sterke at jeg ikke klarer å sette sprøyten selv. Jeg er redd for å være ute blant fremmede i tilfelle noe slikt skulle skje, sier Svenn Thørn.

Han er nå i ferd med å etablere en støtte- og selvhjelpsgruppe for mennesker med selvmordshodepine.

- Vi har jo noe felles som preger livene våre. Vi kjenner folk som har satt fingrene i skruestikka og dratt til for å ha vondt et annet sted enn i hodet, sier Thørn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse