Hovedinnhold

Slår sammen tre store sykehus i Oslo

KAN BLI ETT: Rikshospitalet, Ullevål og Aker sykehus kan nå bli ett stort sykehus: Oslo universitetssykehus HF. Foto: VG/Scanpix
KAN BLI ETT: Rikshospitalet, Ullevål og Aker sykehus kan nå bli ett stort sykehus: Oslo universitetssykehus HF. Foto: VG/Scanpix
Rikshospitalet og de to universitetssykehusene Ullevål og Aker foreslås sammenslått til Oslo universitetssykehus. Samtidig kan 160.000 Oslo-pasienter bli flyttet til Ahus på Lørenskog.

Denne saken handler om:

FAKTA: Hovedstadsprosessen

Dette er blant forslagene ledelsen i Helse Sør-Øst legger fram for styret i helseforetaket:
  • Rikshospitalet og de to universitetssykehusene Ullevål og Aker går sammen som Oslo universitetssykehus fra nyttår.

  • Sykehuset Asker og Bærum, Sykehuset Buskerud, Blefjell sykehus avdeling Kongsberg og Ringerike sykehus blir til sykehusområdet Buskerud, Asker og Bærum fra 1. juli 2009.

  • Sykehusområdene Østfold, Innlandet og Sørlandet forblir som i dag.

  • Vestfold og Telemark fortsetter som to selvstendige sykehusområder, men med forpliktende samarbeidsavtaler fra 1. januar 2009.

  • Oslo-bydelene Grorud, Stovner og Alna skal tilhøre Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog.

  • Oslo får en storbylegevakt, blant annet med observasjonssengeplasser, samt en egen rusakutt.

Kilde: NTB

Det går fram av forslaget, den såkalte Hovedstadsprosessen, som ledelsen i Helse Sør-Øst legger fram for foretakets styre. Planene ble presentert torsdag, og de skal styrebehandles torsdag 20. november. Planen skuer langt fram i tid, til 2020.

Tre bydeler ut av Oslo

Bydelene Grorud, Stovner og Alna skal ifølge forslaget ikke lenger sokne til Oslo, men til det nyåpnede Akershus universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog.

Funksjoner som det blir dobbelt opp av i Oslos nye storsykehus, skal etter planen legges til Rikshospitalet på Gaustad. Fra før er Radiumhospitalet og Rikshospitalet slått sammen.

Til tross for at Oslo universitetssykehus etter planen skal opprettes allerede 1. januar, mener administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst det er for tidlig å si noe om hva som skjer med de ulike sykehusene, deres ansatte og bygningsmassen.

- Innen 2020 har sykehuset helt sikkert klart det som vi ber om, nemlig å definere hva som skal være lokalsykehuset og hvor de høyspesialiserte tjenestene skal være, sier Mikkelsen til NTB.

Egen rusakutt

Fordi Oslo har anslagsvis halvparten av landets sprøytenarkomane, skal byen få en egen rusakutt. I tillegg planlegges en spesiell storbylegevakt, med utvidede muligheter for å ha pasienter liggende til observasjon, framfor at de flyttes til en vanlig sykehusplass.

Disse tiltakene forutsetter imidlertid et omfattende samarbeid med Oslo kommune, der politiske beslutninger må på plass før slikt kan bli en realitet.

Fortsatt Vestfold og Telemark

I forslaget foreslås også flere helseforetak samlet til det nye sykehusområdet Buskerud, Asker og Bærum. Her inngår Sykehuset Asker og Bærum, Sykehuset Buskerud, Blefjell sykehus avdeling Kongsberg og Ringerike sykehus.

Vestfold og Telemark fortsetter som to selvstendige sykehusområder, etter ønsker de involverte der har kommet med i høringsrunden for prosessen. De to må imidlertid inngå omfattende samarbeidsavtaler for å få fortsette som selvstendige, hvis styret går for ledelsens forslag.

Nærmere folk

Det har i prosessen vært en uttrykt frykt for at folk i Østlandsområdet skulle få lengre vei å reise til akuttmottak.

- Der har det skjedd en modning. Det de fleste egentlig ønsker seg, er å kunne reise til et sted ikke så langt unna hvis de har vondt i magen, og så få beskjed om det er farlig eller ikke. De skal få diagnosen nær de bor, sier Bente Mikkelsen.
Målet er å få felles akuttmottak og legevaktsordninger med kommuner.

- Brukernes innspill til oss er også at de vil at større operasjoner skal gjøres der det er kompetanse, sier Helse Sør-Øst-direktøren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse