Hovedinnhold

- Sjokolade lindrer smerte

NYTELSE: - Når hjernen er opptatt av å nyte, tenker man ikke på smerte, sier seksjonsoverlege Danuta Polak ved Akershus Universitetssykehus. Foto: Scanpix
NYTELSE: - Når hjernen er opptatt av å nyte, tenker man ikke på smerte, sier seksjonsoverlege Danuta Polak ved Akershus Universitetssykehus. Foto: Scanpix
(VG Nett) Hjernen kan koble ut smerte når du spiser sjokolade.

Denne saken handler om:

Avkoblingen med å nyte en sjokolade fungerer som en naturlig måte å lindre smerte på, mener forskere fra universitetet i Chicago ifølge The Telegraph.

Les også:Banning kan hjelpe mot smerte

- Det gir en sterk, sterk effekt, men det handler ikke om sult eller matlyst, sier professor Peggy Mason ved universitetet i Chicago.

- Når hjernen er opptatt av å nyte, tenker man ikke på smerte der og da. Hjernen fungerer slik at den tar imot én beskjed om gangen. Det betyr at når hjernen er opptatt av noe som betyr mye på en positiv måte, fokuserer den på dette, sier seksjonsoverlege Danuta Polak ved Akershus Universitetssykehus til VG Nett.

Les også:Sjokoladen som verken smelter eller gjør deg fet

Ifølge Polak fungerer det også slik at et negativt fokus forsterker smerte.

- Utskillelse av stresshormoner reduserer smerteterskelen, sier hun.

Les også:Nytt senter for smertelindring

Tror du smerte kan lindres ved å spise og drikke? Leserne diskutèrerher

Serverte sjokolade og vann

Dette er første gang et naturlig middel har vist en så kraftfull effekt. Testene er utført på rotter, men forskerne mener at mennesker reagerer på lignende vis.

I eksperimentet serverte forskerne rottene en bit sjokolade for å spise, samtidig som de tente en lyspære under burene deres. Noen av rottene ble servert vann i stedet for sjokolade.

Les også:10 romantiske steder for sjokoladeelskere

Varmen fra lyspæren ville normalt ha gjort at rottene løftet opp beina for å ikke brenne seg.

Men når rottene spiste sjokolade eller drakk vannet, responderte de ikke til varmen på samme måte. De løftet ikke opp beina så fort som de gjorde da de ikke inntok mat eller drikke.

Les også:Sjokolade er bra for hjertesyke

- Trøstespiser for å lindre smerte

Smertelindring er ifølge Polak en grunn til at mennesker trøstespiser.

Les også:Kunst kan dempe smerte

- Trøstespising virker direkte på det senteret i hjernen som gir glede. Folk drikker alkohol eller røyker for å oppnå samme glede. Folk finner sine egne behandlingsmetoder. Det viktigste er å gå inn i seg selv eller å søke hjelp for å kartlegge sine egne reaksjoner. Å døyve problemer med spising, alkohol eller medisiner er bare å utsette problemet, sier Polak.

Les også:- Mørk julesjokolade reduserer appetitten

Seksjonsoverlege Gunnvald Kvarstein, ved smertepoliklinikken ved Rikshospitalet, sier til VG Nett at sukkervann brukes til å lindre smerte hos nyfødte.

- Det er vanlig å gi nyfødte sukkervann i forbindelse med prosedyrer, men om det er sukkeret i sjokoladen som lindrer smerte hos voksne, skal jeg ikke si sikkert, sier Kvarstein.

Vann fungerer også

Tidligere studier har indikert at kun sukkerholdige varer har lindrende effekt, men da forskerne i Chicago ga vann til rottene, ga det samme lindrende effekt.

- At vann gir samme effekt som sjokolade, viser at dette ikke har noe med kalorier å gjøre. Vann har ingen kalorier, men har samme effekt som sjokolade. Dette er virkelig oppsiktsvekkende, sier Mason.

- Å spise eller drikke noe er smertestillende, men vi trenger ikke sukkeret, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse