Hovedinnhold

Savner forståelse for «usynlig» smertesykdom

(VG Nett) Mange fibromyalgi-pasienter opplever å ikke bli trodd av legene, selv om forskning slår fast at sykdommen ikke er innbilt.

Denne saken handler om:

Fibromyalgi

Fibromyalgi hører inn under muskel-, skjelett- og bindevevs- sykdommer. Sykdommen er kronisk, og hovedsymptomet er smerter i muskulatur og ledd, i såkalte "tenderpoints" (ømme punkter). I tillegg opptrer ofte symptomer som muskelstivhet, utpreget tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, hovenfornemmelse, svimmelhet, hodepine og magebesvær. Man vet i dag lite om årsaksammenhengen ved fibromyalgi.

Kilde: Fibromyalgi.no
HAR FORSKET PÅ SYKDOMMEN: Overlege Karin Øien Forseth sier at flere leger mener sykdommen fibromyalgi ikke eksisterer. Foto: PRIVAT
HAR FORSKET PÅ SYKDOMMEN: Overlege Karin Øien Forseth sier at flere leger mener sykdommen fibromyalgi ikke eksisterer. Foto: PRIVAT

Smertesykdommen fibromyalgi kan nemlig ikke oppdages ved hjelp av røntgenundersøkelser eller blodprøver. En forholdsvis ny hjernescanningsmetode (SPECT) har imidlertid gjort det mulig å påvise sykdommen ved å se på blodgjennomstrømningen i hjernen på fibromyalgi-rammede personer. Men fremdeles finnes det leger som tror at sykdommen ikke finnes.

- Metoden fanger opp objektive forandringer i hjernen under smertepåvikning, og det er ikke noe man kan «fake», sier overlege Karin Øien Forseth ved Rikshospitalet i Oslo.

Hun er en av landets fremste eksperter på fibromyalgi og har blant annet skrevet doktoravhandling om sykdommen.

Den såkalte SPECT-metoden er ikke ukjent i Norge, men brukes hovedsakelig for å undersøke kreftpasienter. Diagnosen fibromyalgi stilles i stedet på bakgrunn av klinske undersøkelser, der legen blant annet tar for seg pasientens sykdomshistorie. Videre undersøker man om pasienten opplever smerte ved berøring av 18 såkalte «ømme punkter» rundt omkring på kroppen.

Har du opplevd å bli avvist av legen? Kontakt VG Nett!

Men nettopp fordi diagnosen baserer seg på en kvalitativ vurdering er det mange pasienter som opplever at de ikke blir trodd.

- Det er en del leger innenfor helsevesenet som faktisk velger å si at fibromyalgi ikke eksisterer. Enkelte sier at det bare er noe som foregår i pasientens hode. Dette har litt med holdninger å gjøre, sier Forseth.

- Over 100.000 rammet

Nøyaktig hvor mange nordmenn som lider av fibromyalgi er ikke kjent, men Norges Fibromyalgiforbund anslår at det dreier seg om over 100.000 mennesker.

Forbundsleder Anna Aalberg kan bekrefte at det er mange som føler seg maktesløse i møte med det norske helsevesenet.

- Det varierer fra lege til lege, men veldig mange blir ikke trodd. Vi hører historier om leger som sier at «det bare er nervene» og skriver ut antidepressiva, sier hun.

- Det er veldig frustrerende, spesielt nå når vi ser at det er stadig flere yngre som får denne diagnosen.

Leserne diskuterer:- Livskvaliteten har minsket enormt

Aalberg etterlyser økt kunnskap om sykdommen blant legestanden, men understreker at hun også ser enkelte lyspunkter.

- Jeg vil gjerne påpeke at vi ble invitert til Helsedirektoratet, som har satt ned en gruppe som skal utarbeide en veiledning til helsepersonell om hvordan de skal møte pasientene.

- Der har også forbundet en jobb å gjøre, og vi kommer til å pushe veldig på fremover, sier Aalberg.

Les også:- Helt kvitt smertene

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse