Hovedinnhold

Vitenskapsforfatter får kjendisstøtte

Saksøkt for å slakte kiropraktikk mot astma

I RETTSTVIST: Simon Singhs sak skaper enorm debatt hos vitenskapsfolk og kjendiser i Storbritannia. Foto: Aftenposten
I RETTSTVIST: Simon Singhs sak skaper enorm debatt hos vitenskapsfolk og kjendiser i Storbritannia. Foto: Aftenposten
(VG Nett) En stor offentlig debatt pågår nå i Storbritannia rundt hvorvidt injurielover skal kunne benyttes for å løse opp i vitenskapelige uenigheter.

Denne saken handler om:

FAKTA: Kiropraktikk

  • Har som målsetning å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem.

  • Ordet betyr å behandle med hendene.

  • Behandlingsformen oppstod i USA for over 100 år siden, ved D.D. Palmer.

  • Norsk Kiropraktorforening ble stiftet i 1935 og har rundt 400 medlemmer.

  • KILDE: Norsk Kiropraktorforening

Mannen det hele dreier seg om er vitenskapsforfatter Simon Singh, som mener den britiske kiropraktorforeningen BCA går for langt når den sier det er vitenskapelig hold for å påstå at kiropraktikk kan kurere astma, sengevæting og kolikk hos småbarn.

Ifølge The Independent går BCA rettens vei for å få medhold i sine påstander om at Singhs kritikk er å anse som injurier.

Dette har fått kjendiser som komiker Ricky Gervais og skuespiller Stephen Fry til å gå i bresjen for et stort opprop for at de britiske injurielovene må holdes utenfor vitenskapen. En rekke kjente vitenskapsmenn har også sluttet seg til oppropet.

Den kjente britiske professoren Edzard Ernst har nylig forfattet en bok sammen med Singh som er sterkt skeptisk til en rekke alternative behandlingsmetoder, og forklarer i en e-post til VG Nett hvorfor de anser saken som såpass viktig.

ENGASJERT: Komikeren Ricky Gervais, blant annet kjent fra serien «The Office», er en av flere kjene personer som støtter Simon Singh. Foto: EPA
ENGASJERT: Komikeren Ricky Gervais, blant annet kjent fra serien «The Office», er en av flere kjene personer som støtter Simon Singh. Foto: EPA

- Innen helsevesenet oppstår det uenigheter hele tiden, men det er helt uholdbart å ty til personangrep eller til rettssystemet. For å løse uenighetene må vi ha åpen diskusjon om vitenskapelige fakta. Dersom vi forbigår denne prosessen setter vi ytringsfriheten og medisinske fremskritt i fare, sier Ernst.

VGD: Leserne diskuterer helsespørsmål

- Vi sakssøkte som siste utvei

Singh skal ha brukt en million kroner av egen lomme til advokatutgifter på saken, som fremdeles ruller.

Han mener han er i en posisjon til å kritisere at kiropraktikk virker mot andre ting enn leddene den behandler, ettersom han har forsket på det sammen med professor Ernst.

Dersom Singh taper neste runde i rettssystemet har han sagt at han vil han anke saken inn til menneskerettighetsdomstolen.

På sine hjemmesider forklarer BCA i en uttalelse hvorfor de har saksøkt Singh.

- BCA saksøkte kun Simon Singh som en siste utvei. Han publiserte det foreningen anser som ærekrenkende kommentarer i The Guardian. Han kunne trukket uttalelsene og unnskyldt seg, så kunne saken fortsette utenfor jusens verden. Det valgte han ikke å gjøre, skriver foreningen.

De er helt uenige i at dette er en sak om ytringsfrihet.

- Loven om ærekrenkelse dreier seg om å lovlig kunne sensurere enkeltpersoners mulighet til å publisere falske og nedsettende materiale som er skadelig for noens omdømme. BCA støtter fullt ut vitenskapelige debatter, står det videre.

Har du tips om gode helsesaker? Kontakt VG Netts journalist her

Kalte kiropraktorvirksomheten for «bogus»

Striden skal helt konkret være rundt ordbruken til Singh som har kalt kiropraktikk for «bogus» (uekte eller falskt) når man hevder at britiske kiropraktorer kan kurere langt mer enn vonde rygger.

Den kjente professoren Richard Dawkins sier derimot at de britiske lovene er utdaterte når de brukes på denne måten, ifølge The Independent.

- De britiske ærekrenkelseslovene gjør oss til internasjonal latter, og konsekvensene er spesielt skadelige når det kommer til vitenskapen, sier Dawkins.

Ifølge Norsk Kiropraktorforening er ryggplager den vanligste årsaken til at folk oppsøker kiropraktorer, men at man også behandler alle andre tilstander hvor det er feilfunksjon og smerte i hele bevegelsesapparatet.

Angivelig skal syv til åtte prosent av den norske befolkningen oppsøker kiropraktor årlig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse