Hovedinnhold

- Regjeringen svikter kronisk syke grovt

BLA, BLA, BLA: Det har vært mye bla, bla, bla og lite handling, mener Rehabiliteringsaksjonen. Her ved Stian Larsen (Norges Blindeforbund), Anita Asdahl Hoff, Arild Furuseth (begge Godthaab Helse og Rehabilitering) og talsperson Mona Johansen. Foto: Francis Lundh
BLA, BLA, BLA: Det har vært mye bla, bla, bla og lite handling, mener Rehabiliteringsaksjonen. Her ved Stian Larsen (Norges Blindeforbund), Anita Asdahl Hoff, Arild Furuseth (begge Godthaab Helse og Rehabilitering) og talsperson Mona Johansen. Foto: Francis Lundh
STORTINGET (VG Nett) Mye fint snakk om rehabilitering av pasienter har blitt til brutte løfter og diffuse planer, mener en samling av noen av Norges aller største pasientorganisasjoner.

Denne saken handler om:

Rehabiliteringsaksjonen består av rundt 50 foreninger som blant annet Kreftforeningen, Blindeforbundet og Norges Handikapforbund, og sendte tirsdag en tydelig melding til regjeringen:

Følg opp de gamle løftene om større satsning på rehabilitering av norske pasienter, og dropp festtalene.

- Vi synes det er spesielt at i stedet for å innfri, så trekker de tilbake løftene, sier aksjonens talsperson Mona Johansen til VG Nett.

Les også: Dette krevde opposisjonen i fjor

Hun sier at det lenge har vært bred politisk enighet om at det neste store løftet i helsesektoren skal dreie seg om å satse på rehabilitering av pasienter. Nå mener de at de rødgrønne svikter.

- Dette er viktig fordi det er hjelp til selvhjelp - bistand til at folk som har helseplager i en eller annen form får hjelp til å mestre hverdagen. Det er viktig for livskvaliteten, og det gir store gevinster for samfunnet ved at en del blir selvhjulpne og får jobb, sier Johansen.

Har du tips til gode helsesaker? Kontakt VG Netts journalist her

- Vet ikke engang hvor mange som trenger hjelp

PÅ STORTINGET: Et titalls medlemmer fra Rehabiliteringsaksajonen hadde planlagt en stille aksjon på Stortingets galleri, men fikk i siste liten ikke tillatelse til å ha på seg sine protestskjorter. Foto: Francis Lundh
PÅ STORTINGET: Et titalls medlemmer fra Rehabiliteringsaksajonen hadde planlagt en stille aksjon på Stortingets galleri, men fikk i siste liten ikke tillatelse til å ha på seg sine protestskjorter. Foto: Francis Lundh

Tirsdag var demonstranter fra aksjonen på plass i stortingssalen for å høre på helsekomiteens innstilling til statsbudsjettet.

- Regjeringen svikter kronisk syke og funksjonshemmede grovt ved ikke å sikre rehabilitering til alle som trenger det, slik de har lovet, sier Johansen, som til daglig jobber i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Hun mener at løftene fra Soria Moraia 1-erklæringen aldri ble innfridd, og at man fulgte opp med en diffus, lite etterprøvbar plan i Soria Moria 2 som gjentar at alle som trenger det skal få hjelp.

Les også: - Disse barna er glemt i Norge

Ifølge Johansen har man derimot ikke engang kartlagt nøyaktig hvor mange pasienter det er snakk om.

- Vi trodde de i alle fall skulle finne ut hvor stort behovet er, men vi er ikke der engang. Det er snakk om alle mennesker som har helseplager som har hverdagskonsekvenser som påvirker hvordan de lever, på funksjonsnivået og hverdagsmestringen, sier Johansen.

- Flere har fått rehabilitering

Hun trekker en parallell til at det skal være bevilget flere millioner til forskning på lakselus, enn til forskning på behovet for rehabilitering av norske pasienter.

Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen sier de setter pris på engasjementet, men fremholder at regjeringen tar problemstillingen på alvor.

- Antall personer som får rehabilitering har økt i perioden 2006 til 2008. Vi kan måle det på helseforetakenes kjøp av private rehabiliteringsplasser, og så har det også vært en økning av ergoterapi og fysioterapi i kommunene, sier Knutsen til VG Nett.

Hun er derimot enig at det er klare rom for forbedring.

- Alle er enige i at rehabilitering ikke har hatt det fokus eller posisjon feltet fortjener, sier Knutsen.

Hun mener regjeringen har tatt grep ved å innføre en egen nasjonal strategi som løper til 2011, men er enig i at kunnskapen om hvor stort behovet egentlig er fremdeles mangler.

- Det kan godt være riktig at statistikken og oversikten ikke er så god, så dette er et arbeid som er satt i gang gjennom strategien, sier Knutsen.

Høyre vil øremerke penger

Johansen i Rehabiliteringsaksjonen får derimot støtte fra Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie, som også deltok i stortingsdebatten.

- Det som er det oppsiktsvekkende i dag er at i stedet for å innfri løftene går vekk fra dem. I dagens debatt er de ikke lenger med på det som det har vært en tverrpolitisk enighet om - at dette skal være det neste store satsningsområdet i helsevesenet, sier Høie til VG Nett.

Han sier Høyre har foreslått å øremerke et konkret beløp.

- Helt nøyaktig så foreslår vi å bevilge 585 millioner. De skal bli øremerket til bruk i rehabilitering og habilitering. Da vil det bli brukt til å bygge opp nye tilbud og til å benytte de som allerede er der, sier Høie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse