Hovedinnhold

- Regjeringen holder tilbake legemiddelinfo

Mener byråkrati forsinker nye medisiner

ØNSKER MEDISINDEBATT: Høyres Bent Høie var initiativtaker til en debatt om legemidler på Stortinget i dag. Foto: Scanpix
ØNSKER MEDISINDEBATT: Høyres Bent Høie var initiativtaker til en debatt om legemidler på Stortinget i dag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Høyre vil at regjeringen klargjør hvorfor enkelte anbefalte medisiner ikke tas inn på blå resept.

Denne saken handler om:

Partiets helsepolitiske talsmann Bent Høie møtte i dag helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til debatt i Stortinget om medisiner.

- Legemidler er en av de viktigste faktorene for at syke mennesker skal bli friske, men det diskuteres altfor lite, sier Høie til VG Nett.

Les også: Blå resept på allergimedisin blir ugyldig

Han reagerer på at Stortinget ikke får vite hvorfor noen anbefalte medisiner ikke blir tatt inn på blåreseptordning, ved at dette ikke står i budsjettet.

- Problemet med dagens system er at Stortinget ikke vet hvilke anbefalinger Statens Legemiddelverk har kommet med til regjeringen og vurderingene rundt det, sier Høie.

Les om forhåndsgodkjent refusjon/blåreseptordningen her

Høyre mener dette er udemokratisk og kan føre til at pasienter får medisiner senere enn de behøver, fordi de ikke nødvendigvis vet at de finnes og selv må søke for å få refusjon.

I et skriv fra partiets stortingsgruppe heter det:

«Høyre ber Regjeringen om å slutte å holde tilbake informasjon om hvilke legemidler som kan gi bedre behandling.»

Helseministeren: - Det er full åpenhet

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte i dag fra Stortingets talerstol.

- Det er ikke slik at vi godkjenner legemidler senere enn i andre land, men det kan ta lenger tid før man får det på en liste for forhåndsgodkjent refusjon, sier helseministeren.

Overfor VG Nett sier Strøm-Erichsen at ingen informasjon er tilbakeholdt bare fordi det ikke står i budsjettet.

- Det er full åpenhet. Her kan man bare snakke med legemiddelverket eller spørre direktoratet, men det som er viktig, er at det vi tar inn i budsjettet er det som er prioritert, sier Strøm-Erichsen.

Les også: Tvinges til billigmedisin

Et underliggende tema for debatten er den såkalte bagatellgrensen. Den betyr i hovedsak at medisiner som koster staten over fem millioner kroner må vurderes enkeltvis før de kommer på blåreseptordningen.

Per dags dato foreligger det ni bagatellgrensesaker som omhandler blant annet medisiner mot benskjørhet, blodpropp, KOLS og diabetes.

- Refusjonsordningen skaper et forskjellssamfunn

I dagens debatt kom det frem at opposisjonen vil heve bagatellgrensen til et langt høyere beløp enn i dag.

Helseministeren påpeker at grensen er satt for å ha kontroll på kostnadene og avviser at individuell refusjon forsvinner.

- En del av legemidlene er på individuell refusjon og kommer til å være det, men det er hele tiden en vurdering om de skal over på listen for forhåndsgodkjenning, sier hun og understreker at det at medisinen er tilgjengelig, selv om man i noen tilfeller må søke for å få refundert utgifter til den.

Høie mener individuell refusjon er en svært byråkratisk prosess, der legen må sende brev til NAV for at pasienten skal få støtte til å kjøpe medisinen, og at ordningen gir enkelte pasientgrupper en urettferdig fordel.

- Det skaper et forskjellssamfunn der de mest ressurssterke pasientene med de mest ressurssterke legene står på og får tak i de nye medisinene med individuell refusjon, mens de som ikke kjenner så godt til hva som er tilgjengelig, blir gående på legemidler med mindre virkning, sa Høie fra talerstolen.

Les også: Nei til blåresept fordi legene skriver ut feil

Bekkemellem: - Individuell refusjon en sovepute

Direktør i Legemiddelforeningen (LMI), Karita Bekkemellem, vil at flere medisiner sponses av staten, fremfor at pasienter må søke individuell refusjon.

- Etter hvert er det ganske mange eksempler på legemidler som ikke får innpass. Jeg mener individuell refusjon er en politisk sovepute, sier Bekkemellem til VG Nett.

Hun mener pengene man skal spare ved å ha færre medisiner på forhåndsgodkjent refusjon, forsvinner andre steder, fordi individuelle ordninger skaper krevende merarbeid.

- Det er store forskjeller avhengig av om den enkelte legen velger å bruke individuell refusjon eller ikke. Det har blitt en byråkratisk ordning, sier Bekkemellem.

Strøm-Erichsen understreker at det skal være politiske prioriteringer som avgjør hvorvidt medisiner er innenfor blåreseptordningen eller ei, og at den norske stat bruker mellom syv og åtte milliarder årlig bare på refusjoner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse