Hovedinnhold

Professor i alternativ medisin: - Promotering av healing undergraver sunn fornuft

ADVARER: Den britiske professoren Edzard Ernst advarer mot å promotere healing som behandlingsform. Foto: Peninsula Medical School
ADVARER: Den britiske professoren Edzard Ernst advarer mot å promotere healing som behandlingsform. Foto: Peninsula Medical School
(VG Nett) Han blir omtalt som verdens første professor i alternativ medisin. Nå advarer britiske Edzard Ernst profilerte personer mot å promotere healing.

Denne saken handler om:

Ernst er av VG Nett gjort oppmerksom på debatten rundt Snåsamannen, utspillene til helseministeren og Olav Gunnar Ballo, som tror at helbredelse kan finne sted via overnaturlige evner.

Professoren sier det er gjort flere titalls studier på healing, og helbredelse utenom skolemedisin.

- Det har blitt gjennomført rundt 70 kontrollerte, kliniske undersøkelser som har testet forskjellige varianter av healing. De er langt fra homogene, men majoriteten av de troverdige undersøkelsene demonstrerer at healing ikke er noe mer effektivt enn placebo, skriver Ernst i en e-post til VG Nett.

Les mer om Ernst på Wikipedia

Placeboeffekten betyr at man blir bedre, fordi man selv tror det.

Ernst vil ikke svare konkret på helseministerens og Ballos utspill, men mener at det ikke er ufarlig å åpne for denne typen behandling.

- Undergraver fornuft

SKAPER DEBATT: I torsdagens VG gikk Olav Gunnar Ballo (SV) ut og sa han tror at bønnevers kan stanse blødninger. Foto: Faksimile
SKAPER DEBATT: I torsdagens VG gikk Olav Gunnar Ballo (SV) ut og sa han tror at bønnevers kan stanse blødninger. Foto: Faksimile

- Det å promotere healing medfører stor fare for å undergrave sunn fornuft generelt, og det vil ha uheldige konsekvenser som strekker seg mye lengre enn til bare helse, sier Ernst om at de norske politikerne har gått ut med sine private opplevelser.

Han har tidligere blant annet gått hardt ut med homeopati, og lovet ut en dusør til den som klarer å bevise noen som helst medisinsk effekt av homeopatimedisin.

Les også: - Hvem som helst kan kalle seg homeopat

- Finnes det eksempler som er vitenskapelig utprøvd, der man har kunnet bevise at man kan stoppe blødning med vers eller helbrede med eksempelvis varme hender?

- Ut i fra alt jeg vet er svaret nei på begge deler, sier Ernst.

- Vil ikke lyve

Han har i tidligere intervjuer avkreftet at han som professor i alternativ medisin motarbeider sitt eget fagfelt.

- Jeg ser meg ikke som en «quackbuster» i det hele tatt. Når resultatet er positivt sier jeg det. Når det er negativt sier jeg det også. Alternativet er å lyve og det vil jeg ikke gjøre. Mye alternativ behandling er søppel, men noen få ting trenger man å promotere, sier Ernst i intervju med The Independent.

Han har selv gjort studier på healing, der han fant ut at effekten var den samme når healingen ble gjort av healere, skuespillere og kassettspillere.

Enkelte fikk likevel så sterk effekt av det at de reiste seg fra rullestolene de måtte bruke på grunn av forskjellige handikap, men effekten var den samme, selv om det var kassettspilleren som sa at de ble friske. Dermed tilskriver han de positive effektene placebo, og ikke healingens eventuelle kraft.

Ernst har ikke vært redd for å kritisere skolemedisinen heller.

- Skolemedisinen er ganske forferdelig av og til den også. Leger mangler empati og tid. Det er masse undersøkelser som viser at folk som oppsøker alternativ medisin ikke forventer effektiv behandling - de ønsker bare å ha en terapeutisk forbindelse, sier Ernst.

Healerforeningen: - Kan dokumentere effekt

Han har skapt debatt og furore internasjonalt etter å ha gjennomgått en rekke alternative behandlinger i boka «Trick or Treatment?» og mener svært få av metodene faktisk gir noen helsegevinst. Behandling han mener å ikke klarer å bevise noen som helst effekt er blant annet homeopati, feng shui og krystallterapi.

Healing og alternativ behandling er på vei opp og frem i Norge og det skal ha kommet 500 nye healere til i Oslo på ett år.

Lederen for Det norske healerforbundet, Christel Gundelach, er ikke enig med Ernst i at healingens helsebringende egenskaper ikke kan dokumenteres.

- Det finnes masse dokumentasjon på det. Jeg kan nevne en engelsk psykiater, Daniel Benor, som gikk gjennom 180 vitenskapelige studier på healing. I 104 av dem fant han signifikant effekt av healing, sier Gundelach til VG Nett.

Hun sier derimot at man er usikker på akkurat hva som gjør seg gjeldende.

- Problemet for vitenskapen er at de ikke sier noe om virkningsmekanismen. Det tror jeg ikke det er noen som har klart å påvise ennå. De har masse dokumentasjon på at det virker, men vi vet ikke hvorfor, sier Gundelach.

Oppfatter Snåsamannen som healer

Selv om Snåsamannen selv ikke kaller seg det, så er hun klar på at de oppfatter han som en healer. Gundelach sier at healingen ofte er uttrykk for spesielle evner hun mener enkelte mennesker har mer av enn andre.

- Vi tror at man er født med den egenskapen. Alle menneskene har disse evnene i mer eller mindre grad. Vi har valgt å ikke stille krav til våre medlemmer for hvordan de viser den evnen. Noen går på forskjellige skoler eller kurs, det lar vi være til hvert enkelt medlem, sier Gundelach.

Hun avviser helt professor Ernst sin påstand om at det kan være farlige å promotere healing fordi det undergraver sunn fornuft.
- Det synes jeg bare er vås. Vi har et strengt etisk regelverk som sier at alle skal ha oppsøkt lege før de kommer. Vi jobber i tillegg til det etablerte helsevesen, ikke i stedet for det. Folk er ikke dumme og vet hva de går til legen med og hva de går til healing for, sier Gundelach.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen gir i dagens VG uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere utspillet om Snåsamannen ytterligere.

Ballo har etter oppslaget i VG i forrige uke manet til åpenhet rundt uforklarlige fenomener, og sier at man ikke kan være for bombastiske i sin konklusjoner rundt ting man ikke vet sikkert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse