Hovedinnhold

Piller kan revolusjonere behandling av hudkreft

NY BEHANDLING: Forskere ved Royal Marsden-sykehuset i London jobber med piller som skal gi livsforlengende hjelp til pasienter med kreft i huden. Foto: Foto: Stockxpert/privat
NY BEHANDLING: Forskere ved Royal Marsden-sykehuset i London jobber med piller som skal gi livsforlengende hjelp til pasienter med kreft i huden. Foto: Foto: Stockxpert/privat
(VG Nett) Et nytt medikament kan gi mindre belastende og mer effektiv behandling av hudkreft. For pasienter med dødelig føflekkreft med spredning betyr dette vesentlig lengre levetid.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Slik oppdager du føflekkreft

    ABCDE-kriteriene:
  • Assymmetri: Kreftføflekker er asymmetriske, i motsetning til de fleste normale føflekker.
  • Border (grense): Kreftføflekker har typisk uregelmessige og uskarpe kanter.
  • Color (farge): Kreftføflekker spenner fra rødbrune til sort, og har ofte en speilende overflate.
  • Diameter: Kreftføflekker er ofte store, over fem millimeter i diameter.
  • Elevation (hevelse): Kreftføflekker er gjerne hevet ujevnt over hude.
  • Kilde: Norsk Helseinformatikk

Den nye typen pillebasert kreftbehandling angriper den genetiske mutasjonen som finnes i halvparten av alle typer hudkreft, og forsinker sykdommen. Pillene ble nylig testet på 680 pasienter ved Royal Marsden-sykehuset i London, og resultatene er positive, melder BBC.

Blant krefttypene som responderte på den nye behandlingsformen var føflekkreft - den kreftformen som øker mest i Norge.

Les også: Føflekkreft har eksplodert de siste tiårene

Rundt 1000 nordmenn rammes årlig av føflekkreft, og i omtrent en femtedel av disse tilfellene påvises det spredning.

Les også: Føflekkreft: Slik oppdager du den

Behandlingen for føflekkreft med spredning har så langt vært lite effektiv. Men den ferske studien viser imidlertid at hjelpen er på vei. I hele 70 prosent av føflekkreft-tilfellene ble det påvist reduksjon i kreftsvulstene.

- Nesten sensasjon

Den norske onkologen Oddbjørn Straume har fulgt utviklingen av kreftpillene over lengre tid, og er optimistisk etter flere positive forskningsresultater.

- Dette er et stort gjennombrudd for behandling av føflekk-kreft med spredning, sier Straume, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Les også: Håper ny medisin vil forlenge livet til føflekkreftpasienter

Han forteller at prognosene for dem som får diagnosen i dag er dystre, og at de rammede har kort forventet levetid. Standardbehandlingen innebærer cellegift - som kun 10-15 prosent av pasientene har nytte av, og da ofte av kort varighet.

(Saken fortsetter under bildet)

MERKET AV SOLA: Bildet til venstre viser en forstadie til hudkreft. Føflekk med kreft i midten. Mannen til høyre har fått solskader på underleppen. Foto: PRIVAT
MERKET AV SOLA: Bildet til venstre viser en forstadie til hudkreft. Føflekk med kreft i midten. Mannen til høyre har fått solskader på underleppen. Foto: PRIVAT

- Føflekkreft med spredning er alvorlig og dødelig, og det er ofte unge voksne som rammes. De nye resultatene innebærer en ny måte å behandle kreft på. Det er nærmest en sensasjon, og veldig spennende for oss, sier han.

Les også: Advarer bleike nordmenn mot sterk vårsol

Straume forteller at det planlegges studier av den nye behandlingsformen også i Norge, og håper at norske sykehus kan ta i bruk medikamentet innen kort tid.

Avventende optimist

AVVENTENDE: Generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen avventer de endelige resultatene. Foto: FOTO: Thomas Barstad Eckhoff
AVVENTENDE: Generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen avventer de endelige resultatene. Foto: FOTO: Thomas Barstad Eckhoff

Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen understreker at de fullstendige resultatene av studien ikke er publisert, og stiller seg avventende.

- Generelt er vi i Kreftforeningen positive til ethvert fremskritt på kreftområdet. Men selv om de foreløpige resultatene er positive, får vi se hva slags effekt pillene får, og når de eventuelt kan tilbys norske pasienter, sier han.

Opdalshei er likevel optimistisk, og understreker at kreftsykehuset Royal Marsden er svært anerkjent.

- Føflekkreft med spredning er veldig alvorlig, så det er positivt dersom det kommer til tilbud til denne pasientgruppen, sier han.

På forsøksstadiet

Den nye pillebehandlingen, som foreløpig kalles PLX4032, angriper et spesifikt defekt gen, som finnes i rundt halvparten av alle hudkrefttilfeller. Medikamentet lokaliserer og blokkerer det muterte genet.

PLX4032 er ikke såkalt kurativ behandling, men kan forlenge pasientenes liv. Ifølge doktor Lesley Walker, en av dem som utvikler pillene, er det snakk om vesentlig lengre levetid.

Det nye medikamentet mangler foreløpig formell godkjenning, og er derfor kun tilgjengelig for forsøkspasienter. Utvikleren varsler at de vil søke om lisens senere i år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse