Hovedinnhold

Pasienter syke etter flyplasskontroll

Flyplasser skjerper rutinene for pacemaker-pasienter

STRENGER: Luftsfartstilsynet foreslår skjerpede rutiner for personer som har pacemakere og skal gjennom sikkerhetskontrollene på norske flyplasser. Her fra køen ved kontrollen på Gardermoen. Foto: Frode Hansen, VG
STRENGER: Luftsfartstilsynet foreslår skjerpede rutiner for personer som har pacemakere og skal gjennom sikkerhetskontrollene på norske flyplasser. Her fra køen ved kontrollen på Gardermoen. Foto: Frode Hansen, VG
(VG Nett) To personer med nevrostimulator skal ha fått store smerter etter at de gikk gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen.

Denne saken handler om:

Nå ber Luftfartstilsynet alle flyplasser om å skjerpe rutinene sine.

- De forholdt seg ikke til medisinsk informasjon, men overprøvde det. Det er mange pasienter som reiser med dette, og de må håndteres på en korrekt måte, sier avdelingsoverlege Roald Baardsen på Stavanger Universitetssykehus til VG Nett.

Begge to skal ha blitt syke etter at de ble undersøkt med håndholdt metalldetaktor i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn, Gardemoen, selv om de skal ha hatt med seg et kort som viser at de skal slippe.

Slo alarm

Avdelingsoverlegen slo alarm i et brev før jul. Der fortalte han at to pasienter hadde fått ødelagt nevrostimulatorene sine og hadde «nærmest uutholdelige smerter» helt til den var byttet ut.

En nevrostimulator, kan minne om en pacemaker, men er en stimulator til nervesystemet for å redusere smerter. Rundt 500 personer har slike i Norge.

- Disse personene hadde fått det fordi de hadde intense hjertesmerter, anginasmerter, sier han.

De måtte få reparert eller byttet ut utstyret sitt, og det nye utstyret hadde en prislapp på mellom 80.000 og 250.000 kroner - i tillegg til operasjoner og sykehusopphold.

Skjerper rutinene

Luftfartstilsynet skriver i en e-post til VG Nett at de ser alvorlig på det som har skjedd.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE? TA KONTAKT MED VG NETTS JOURNALISTER

- Vi har derfor gjort alle ansvarlige på lufthavnene oppmerksomme på problemet, skriver kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum.

I slutten av mai ba de alle flyplassene skjerpe rutinene for å sikkerhetssjekke både de med nevrostimulator og de med pacemaker. Det gjør de selv om det skal være trygt å gå gjennom kontrollen for de rundt 18.000 som har pacemaker i Norge.

- Ja, det er i utgangspunktet trygt, men vi ønsker ikke å ta noen sjanser her. Derfor bruker vi alternativ sikkerhetskontroll for disse passasjerene, skriver hun.

- Vi har foreslått en alternativ metode som ikke innebærer bruk av elektronisk utstyr for disse passasjerene. Dette for å unngå at de blir påført smerte eller at pacemakeren/nervestimulatoren blir skadet når de skal gjennom sikkerhetskontrollen.

Har endret rutiner

- Her har det skjedd menneskelig feil, hvor man ikke har tatt godt nok hensyn til det som ble indikert på forhånd. Vi skal alltid ta hensyn til legeattester og slikt, sier Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn, Gardermoen, til VG Nett.

Han sier de bare har hørt om de tilfellene som Stavanger Universitetssykehus har skrevet om i brevet, og at de ikke hadde hørt om at enhåndssøkerne de har brukt til nå har kunnet ødelegge pacemakerne.

- Men Luftfartstilsynet har nå satt opp nye retningslinjer for hvordan man skal håndtere slike pasienter, som ber om, og som har dokumentasjon på, at man har en pacemaker, skal tas utenom de elektroniske apparatene og gjennom et fullt håndsøk.

De har gitt alle som jobber i sikkerhetskontrollen opplæring på hvordan de skal undersøke personer uten apparater, kun med hendene.

- Så da håper vi at dette ikke skal bli noen situasjon hos oss igjen, sier Kobro.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse