Hovedinnhold

Oppvaskmaskiner fulle av sopp

Kan være helseskadelig

UBUDNE GJESTER: Her kan det finnes flere typer gjærsopp som kan være farlig for mennesker. Foto: istock
UBUDNE GJESTER: Her kan det finnes flere typer gjærsopp som kan være farlig for mennesker. Foto: istock
Ny forskning viser at over halvparten av alle oppvaskmaskiner er invadert av gjærsopp.

Denne saken handler om:

En ny studie utført av forskere fra Slovenia, Nederland og Kina, som har undersøkt 189 oppvaskmaskiner fra 101 forskjellige steder i alle fem verdensdeler, viser at 62 prosent av alle oppvaskmaskiner fungerer som permanent bosted for flere typer gjærsopp.

Ifølge Forskning.no, som har omtalt en rapport i tidsskriftet Fungal Biology, så kan noen av soppartene være helseskadelige for mennesker med svekket immunforsvar. Noen av soppartene som er funnet, er blant annet kjent for å invadere lungene til mennesker med cystisk fibrose.

- Selv om det så langt ikke finnes rapporter om infeksjon hos friske mennesker i husstander som bruker oppvaskmaskin, bør man ikke overse den potensielle risikoen de representerer, skriver forskerne.

Soppen tåler ekstrem tørke, varme og andre ulevelige forhold, og trives på steder der de slipper å krangle om plassen med andre arter. Tidligere studier har blant annet vist at de kan florere også i dampbad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse