Hovedinnhold

- Nytt kvinnekondom godkjent

KVINNEKONDOM: Slik er det nye kvinnekondomet ut. Foto: FEMALE HEALTH COMPANY
KVINNEKONDOM: Slik er det nye kvinnekondomet ut. Foto: FEMALE HEALTH COMPANY
(VG Nett) En ny versjon av kvinnekondomet er nå godkjent i USA. Det er billigere og mykere enn femidomet fra 90-tallet. Og ikke minst: det lager ikke lyd!

Denne saken handler om:

Femidom

Prevensjonsmiddel beregnet for kvinner. Beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, i tillegg til å beskytte mot uønsket svangerskap. Består av et tynt plastikkhylster av uretanplast som skal settes på plass i skjeden til kvinnen, og dekke denne. Har to fleksible ringer, en i hver ende. Den indre ringen sitter i den lukkede enden av femidomet, og brukes til å føre femidomet inn i skjeden. Den hjelper også til med å holde femidomet på plass. Den ytre ringen, forblir utenfor skjeden, og dekker kvinnens ytre kjønnsorganer.

Det nye kvinnekondomet, FC2, er produsert i et mykere og bedre materiale. Det skal også kunne konkurrere med mannekondomet når det gjelder pris og koster omkring 30 prosent mindre enn det opprinnelige femidomet, ifølge Associated Press (AP).

Les også:- Folk over 45 har uansvarlig sexliv

- Ingen suksess

Første gang dette prevensjonsmiddelet kom på markedet var i 1993, og ble lansert i Norge like etter. Det ble imidlertid aldri noen stor suksess. Kondomet, som skal plasseres inni kvinnen, fikk kritikk for både å være kostbart, ubekvemt å bruke og ikke minst usexy - det lagde gnissende lyder ved bruk.
Forkjempere for kvinnekondomet håper den negative trenden vil snu med den nye utgaven, som nå er godkjent av det amerikanske Food and Drug Administration (FDA).

- Viktig i kampen mot Aids

Håpet er at dette kondomet skal kunne bidra til at kvinner kan oppnå bedre kontroll over egen seksualitet og reproduksjon. Ikke minst vil det kunne spille en viktig rolle i kampen mot aids og andre seksuelt overførbare sykdommer.

Diana Zuckerman, leder av National Research Center for Women & Families, sier til Reuters at hun ikke tror kvinnekondomet vil bli noen storselger i USA.

- Det vil nok ikke bli veldig populært i USA siden det er så mye annet å velge mellom. Men jeg tror det vil bli ekstremt populært i andre land hvor det ikke er så mange andre alternativer som folk har råd til, sier hun.

Les også:- Angrepiller er hormonbomber uten like

Lavere pris

Omkring 35 millioner kvinnekondomer ble distribuert på verdensbasis sist år. Til sammenligning ble det spredt mer enn 10 milliarder mannekondomer som er mye billigere og ikke minst enklere i bruk.

FC2 koster en tredel mindre enn sin forgjenger og vil sannsynligvis bli enda billigere, noe som gjør at hjelpeorganisasjoner også kan bidra til å spre det.

Bidia Deperthes, rådgiver i United Nations Population Fund mener at FDAs godkjenning trolig vil bidra til større utbredelse, og dermed også oppnå en lavere pris.

- Stor seier

Susie Hoffman, universitetslektor i klinisk epidemiologi ved Colombia University hilser det det nye kondomet velkommen og karakteriserer godkjenningen av det som en stor seier. Hun mener kvinnekondomets lave status har berodd på en misforståelse.

- I USA har det vært en kraftig forutinntatthet mot det, sier Hoffman, og legger til:

- Enkelte som er involvert i AIDS og familieplanlegging sier: «Hvorfor skal vi ha denne, den er tungvint og kvinner kommer ikke til å bruke den.» Men dersom det blir presentert på den riktige måten, vil mange kvinner like det, sier Hoffman.

Hun understreker at for å få dette til trengs det systematisk jobbing som koster penger.

Kvinner kan bestemme selv

Ifølge forståsegpåere er kvinnekondomets framtid for en stor del avhengig av pris, men også at det får et bedre omdømme. Noen steder blir det sett på som noe prostituerte har mest nytte av å bruke.

Serra Sippel, administrerende director i Center for Health and Gender Equity i Washington, sier imidlertid at FDA-godkjennelsen av FC2 er viktig skritt for at kvinner selv skal kunne bestemme over spørsmålet om prevensjon.

- Sterk bidragsyter

Forkjemperne mener at selv om kvinnekondomet alene ikke kan snu kampen mot aids, vil det kunne være en sterk bidragsyter.

- Det vil ikke være det eneste svaret, sier Hoffman.

- Men det vil bidra med mye mer enn det har gjort til i dag,
legger hun til.

Det ny kvinnekondomet er ikke tilgjengelig over disk i vanlige forretninger i USA, men vil være mulig å få tak i på lokale helsestasjoner og familieplanleggings-kontorer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse