Hovedinnhold

Ny trend: Kvinner som slanker seg gjennom nesen

- Dette er sykt, sier Mona Grudt

PÅ SLANKERN: Jessica Schnaider ville gå ned 10 kilo før hun skal gifte seg i juni og valgte å slanke seg med en sonde for å spare tid. Foto: Barbara Fernandez/The New York Time
PÅ SLANKERN: Jessica Schnaider ville gå ned 10 kilo før hun skal gifte seg i juni og valgte å slanke seg med en sonde for å spare tid. Foto: Barbara Fernandez/The New York Time
Det nyeste slanketrikset på markedet: Innta næringen gjennom nesen og gå ned 10 kilo på 10 dager.

Denne saken handler om:

Dietten er mest brukt hos kvinner som vil være slanke til bryllupet.

Metoden skal visstnok ikke ha andre bieffekter enn at det unektelig ser rart ut å gå med en slange i nesen i 10 dager, samt at slankekuren gir ekstremt dårlig ånde.

Dietten kalles K-E og er et alternativ for dem som føler at de må ned hurtig i vekt. Dietten tilbys nå både i USA, London, Italia og Spania.

Norsk lege kritisk

- Det er en kreativ slankemetode som jeg selvsagt ikke vil anbefale. Men for en frisk person er dette helt ufarlig, kroppen vil tåle det, sier senterleder Jøran Hjelmesæth ved Vestfold sykehus' avdeling for sykelig overvekt til VG.

Dietten kan ikke gjennomføres uten legehjelp. Legen må stikke en plastslange gjennom nesen og ned i magesekken på klienten. Gjennom denne slangen kommer det regelmessig drypp med næring.

Vektklubb: Linda (33) følte seg for tykk for kjærlighet

Du inntar ingen annen mat i perioden. Totalt får du 800 kalorier daglig gjennom dryppene.

- Det beste med denne dietten er at du ikke føler sult. Etter et par timer mister du også lysten på mat. Du går i 10 dager uten å kjenne sult mens kiloene renner av deg, sier legen Oliver Di Pietro i Bay Harbor i Florida til Good Morning America.

Ketoseforbrenning

De som gjennomfører dietten er ikke innlagt på sykehus, men de bærer med seg «maten» i en pose. Næringen inneholder ikke karbohydrater, slik at kroppen kommer i såkalte ketoseforbrenning.

- Det gjør at du får dårlig ånde, men det går over, sier Di Pietro.

Vil du lese mer om hvordan du kan gå ned i vekt på en sunn måte? Sjekk ut Vektklubb.no !

Den kommende bruden Jessica Schnaider (41) har benyttet seg av denne slanketeknikken.

- Jeg hadde rett og slett ikke tid til å trene halvannen time hver dag for å gå ned 10 kilo før bryllupet, så da jeg hørte om dietten var jeg ikke i tvil, sier Schnaider, som bor i Florida.

- Følelsesmessig vanskelig

Hun gikk med slangen i nesen i åtte dager før hun tok den ut og begynte å spise vanlig igjen.

- Grunnen til at jeg stoppet etter åtte dager og ikke 10, var at jeg da allerede hadde gått ned de ønskede 10 kiloene, forteller Schnaider.

- Det var følelsesmessig en vanskelig kur fordi folk spurte om jeg var syk da de så slangen i nesen. Og jeg følte meg trett under kuren, sier Schnaider.

I USA koster en slik kur ca. 10.000 kroner.

Og Schnaider er langt fra den eneste som slanker seg på denne måten.

- Jeg har mange kunder. I begynnelsen sa jeg nei til de som bare ville gå ned rundt fem kilo. Men hvorfor skulle jeg bestemme hva som er mye og lite? Folk ønsker å se perfekte ut. Og dette er en rask metode, sier Di Pietro til New York Times.

SKEPTISK: Mona Grudt er redaktør i bladet Ditt Bryllup og vet mye om bryllupstrender både når det kommer til mote og slanking. Hun anbefaler heller å ta slankingen over tid. Foto: Trond Solberg/VG
SKEPTISK: Mona Grudt er redaktør i bladet Ditt Bryllup og vet mye om bryllupstrender både når det kommer til mote og slanking. Hun anbefaler heller å ta slankingen over tid. Foto: Trond Solberg/VG


Presset øker

Kritikerne mot denne slankeformen sier at det kan være en fare for at hodet ikke klarer å omstille seg på at kroppen har mistet så mange kilo på kort tid. Og at presset på kvinner som ønsker å se perfekte ut i brudekjolen kan bli enda større.

- Jeg har hørt om mye rar slanking, men dette er jo sykt, sier redaktør Mona Grudt i Ditt Bryllup.

- Men mange føler vel et stort press for å se flott ut i brudekjolen?

- Ja, det er en spesiell dag, og mange bruker mye penger i forkant på make-up, hår, spabehandling, negler etc. Og alle vil jo se bra ut. Så slanking før bryllupet er ganske vanlig. Men mitt råd er å ta slankingen over tid. Hvis du slanker deg for fort mister du energien, og energi ønsker man jo å ha på bryllupsdagen, sier Grudt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse