Hovedinnhold

Ny metode skal hindre arv av sykdommer

Britiske forskere kunngjorde mandag en avansert fosterundersøkelse som kan hindre overføring av arvelige sykdommer fra foreldre til barn.

Denne saken handler om:

OMSTRIDT: Abort er et omstridt tema. Foto: EPA
OMSTRIDT: Abort er et omstridt tema. Foto: EPA

Undersøkelsen, som er utviklet ved Guy's Hospital i London og lagt fram på en konferanse om befruktning i Praha. Teknikken er lik DNA-prøvene politiet bruker for på identifisere mistenkte, skriver The Guardian.

DNA-kjennetegn

I stedet for å se etter et spesielt mutert gen som er forbundet til en arvelig sykdom, som kan variere i forhold til den familien som er involvert, ser man etter flere like kromosomale DNA-kjennetegn eller markører i nærheten av genet.

Teknikken, som kalles pre-implantation genetic haplotyping, eller PGH, vil hjelpe par som har høy risiko for å overføre en alvorlig arvelig sykdom til barna, til å sikre at bare friske fostre blir brukt i forbindelse med prøverørsmetoden.

Flere muligheter

PGH har mulighet til å avsløre mange flere sykdommer enn undersøkelsesmetoden, pre-implantation genetic diagnosis (PGD), som brukes i dag gjør.

For eksempel, mener man at omkring 1000 mutasjoner forårsaker cyctisk fibrose, men bare en av dem, den mest vanlige, kan identifiseres av PGD.

- Vi trenger ikke vite de nøyaktige detaljene i en mutasjon, bare hvor omtrent i genomet den er, sier professor Peter Braude, som har utviklet teknikken.

Fem kvinner venter nå friske barn etter at de er blitt befruktet gjennom prøverørsmetoden og brukt den nye PGH-testen.
Hilses velkommen

Den nye undersøkelsesmetoden er ønsket velkommen av British Fertility Society (BFS), som representerer fruktbarhetsklinikker.

- Enhver teknikk som potensielt kan redusere risikoen for alvorlige, svekkende og potensielt livstruende sykdommer, må bli hilst med entusiasme, sier Mark Hamilton, formann i BFS.

Skeptisk

Men alle er ikke like fornøyde. Josephine Quintavalle fra pressgruppen Comment on Reproduktive Ethics, fordømmer den nye metoden.

- Jeg synes det er forferdelig å tenke på disse menneskene som sitter og dømmer og bestemmer hvilke av fostrene som skal få leve og hvilke skal dø, sier hun og legger til:

- Det blir stadig lenger mellom målstolpene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse