Hovedinnhold

Ny angrepille virksom i fem døgn

ANGREPILLE: Angrepillen NorLevo er på markedet i dag og kan beskytte mot uønsket svangerskap i tre døgn etter samleie. Foto: AFTENPOSTEN
ANGREPILLE: Angrepillen NorLevo er på markedet i dag og kan beskytte mot uønsket svangerskap i tre døgn etter samleie. Foto: AFTENPOSTEN
(VG Nett) Ny angrepille som beskytter mot graviditet i fem døgn etter samleiet, kan snart være på markedet i Norge.

Denne saken handler om:

I Sverige er denne pillen ventet på markedet i begynnelsen av oktober, skriver aftonbladet.se.

Tre døgn

De angrepillene som nå er tilgjengelige her i landet, NorLevo og Postinor, kan forhindre graviditet i tre døgn etter ubeskyttet samleie. Den nye angrepillen virker i hele fem døgn.
Les også: Aborttallene trolig lite påvirket av angrepilletilgang

Edel Holene, seniorrådgiver i Statens legemiddelverk forteller at virkemekanismen av Ellaone er noe forskjellig fra den nødprevensjonen som er på markedet i dag, men at effekten er den samme:

- Nødprevensjon hindrer befruktning samtidig som det også forhindrer at egget fester seg i livmoren. Den nye nødprevensjonen kan brukes to dager senere enn de som er på markedet i dag, sier Holene til VG Nett.

Effektiv

Den nye pillen Ellaone, ble godkjent av det europeiske legemiddelkontoret i vår. Studier viser at når medikamentet er inntatt innen 72 timer (3 døgn) etter et ubeskyttet samleie har den ikke dårligere effekt enn Norlevo/Postinor: 73 av hundre forventede graviditeter ble forhindret. Hvis den inntas 48 til 120 timer etter ubeskyttet samleie, forhindres 62 av hundre forventede graviditeter.

Les omtale av Ellaone hos det europeiske legemiddelkontoret

- Nødprevensjon forhindrer altså ikke graviditet i et hvert tilfelle, sier Holene.

For å få mest mulig effekt av angrepillen, er det best å ta den så snart som mulig etter ubeskyttet samleie. Har du allerede har blitt gravid, har den ingen effekt. Det gjelder både de som er på markedet i dag, og den nye Ellaone.

- Ingen abortpille

- Det er ikke en abortpille, men en pille som forhindrer graviditet, sier Holene

Hun presiserer at virkemekanismen i Ellaone kan gjøre at effekten av p-piller reduseres.

- Derfor anbefaler man tilleggsprevensjon inntil neste menstruasjon dersom man har tatt Ellaone, sier Holene, og legger til at den nye angrepillen også trolig kan dempe effekten av andre medisiner.

Les også: - Angrepiller er hormonbomber uten like

Reseptbelagt

- I motsetning til nødprevensjonen som allerede er på markedet, er Ellaone reseptbelagt, slik at man må konsultere lege før man bruker den. Blant annet skal graviditet utelukkes før bruk, sier hun.

Sikkerhet og effekt av Ellaone er bare undersøkt ved én gangs bruk i samme menstruasjonssyklus, og kun hos kvinner fra 18 år og eldre.

Hvorvidt Ellaone kommer på markedet i Norge, er avhengig av om legemiddelfirmaet er interessert i å selge legemiddelet her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse