Hovedinnhold

Norske 2-åringer går i jern-minus

Forskning viser at bare 1 av 50 norske 2-åringer får i seg anbefalt mengde jern.

Denne saken handler om:

- Det er ikke så dramatisk som det høres ut som, for det er lagt sikkerhetsmargin i anbefalingen. Men vi vet at det hvert år fødes minst 1200 barn som vil utvikle seg dårligere mentalt og motorisk bare fordi de får i seg for lite jern.

Det sier doktorgradsstipendiat Gry Hay ved Avdeling for ernæring, Universitetet i Oslo (UiO).

- Jern er det næringsstoffet som det lettest blir for lite av i barns kosthold, sier Hay.

Hun har ledet den største undersøkelsen av jernstatus blant norske barn noensinne, og arbeider nå med å finne ut hvilke faktorer i svangerskapet som påvirker jernlageret ved fødsel og de første leveårene.

I den forbindelse har hun bearbeidet data fra 1999 hvor det ble tatt blodprøver av 250 barn da de var et halvt, ett og to år gamle. Samtlige barn hadde nordiske mødre.

1 av 50

Hun har funnet at bare 1 av 50 2-åringer får i seg Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger på åtte milligram jern daglig.

Men Hay påpkerer at selv om få får i seg den anbefalte mengden, betyr det ikke nødvendigvis at de øvrige har jernmangel.

- Anbefalingene skal dekke både dem med små og store behov for jern, og det er derfor lagt inn sikkerhetsmargin. Det vil si at de fleste vil greie seg med mindre jern enn det som er anbefalt, men det likevel altfor mange som ikke får i seg nok.

Hun opplyser at studier fra andre land tyder på at jernmangelanemi i de første leveårene kan føre til at barn utvikler seg dårligere, og at dette ikke kan tas igjen senere.

- Undersøkelser på dyr har vist at tidlig jernmangelanemi gjør at nervesystemet ikke utvikler seg som det skal. Det er derfor svært viktig at foreldre er ekstra påpasselige med å sikre at barna har et jernrikt kosthold, spesielt de to første leveårene, sier hun.

Få grep

Avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet Arnhild Haga Rimestad sier til VG at det er få grep som skal til for at barn får i seg nok jern.

- Det er viktig at foreldrene gir barna et variert og sammensatt kosthold som blant annet inneholder grovt brød, kjøtt og fisk, frukt og grønnsaker. Der er også viktig å redusere inntaket av sukker og søte varer som godteri, brus og saft.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse