Hovedinnhold

Norsk lege gir Botox mot migrene

OMSTRIDT BEHANDLING: Lege Per Walter Tynæs er en av få som bruker Botox mot migrene og kronisk hodepine. Foto: VG/Medi3
OMSTRIDT BEHANDLING: Lege Per Walter Tynæs er en av få som bruker Botox mot migrene og kronisk hodepine. Foto: VG/Medi3
(VG Nett) En privat legeklinikk på Hamar behandler pasienter med hodepine og migrene med antirynkemiddelet Botox.

Denne saken handler om:

Ifølge NRK har 50 hedmarkinger fått middelet mot hodepine de siste to årene, til tross for at det ikke har noen bevist vitenskapelig effekt mot smertene.

- I dag skal man gjennom ørten studier, og det begrenser oss etter hvert. Når vi erfarer at rundt halvparten av pasientene har strålende effekt av behandlingen, så fortsetter vi selvfølgelig, sier lege Per Walter Tynæs ved Medi 3-klinikken til VG Nett.

Han sier at det kun er de aller mest plagede pasientene som får behandlingen av det som i utgangspunktet er en av verdens mest giftige toksiner.

- Dette er noe man gjør i forhold til de dårligst fungerende pasientene. Alternativet for de som kommer til meg er at de ofte går på anfallsmedisin hver eneste dag - medisin som er produsert for å brukes noen få ganger i måneden. Det er etter mitt syn et gedigent eksperiment, sier Tynæs.

Kjenner du til gode helsesaker? Tips VG Netts reporter her!

- Studier har ikke vist noen effekt

Han tror flere kan hjelpes av den omstridte behandlingen.

- Noen av disse pasientene kan bli hodepinefrie i inntil tre til seks måneder. Noen har ikke effekt, sier han.

Behandlingen er relativt dyr siden det ikke refunderes midler til bruk av Botox fordi det ikke har noen bevist helsemessig effekt.

En av skeptikerne er professor Lars Jacob Stovner som har spesialisert seg på hodepine.

- De gode studiene med kontrollerte og blinde prøver har ikke vist noen overbevisende effekt av Botox. Jeg er tilbakeholdende til å bruke det mot vanlig migrene, men får man gode studier som viser det virker så er jeg åpen for å snu. Jeg synes derimot det er mange studier som viser at det ikke gjør det, sier Stovner til VG Nett.

- Ingen alvorlige sideeffekter

Han er likevel ikke fremmed for bruken av Botox mot andre typer hodepine og er nå i gang med en studie der Botox er ett av legemidlene han tar for seg.

Ifølge Tynæs bruker flere klinikker i Norge middelet, som han sier har vært velprøvd i flere tiår.

- Botox har vært brukt i medisinsk behandling i 20-30 år og vi har ikke sett noen bivirkninger eller alvorlige sideeffekter. Problemer med studier og Botox er at det er vanskelig å få til. Når man gir Botox gir det også rynkefrihet, så det er vanskelig med blinde forsøk. Man er jo klar over at man får det, sier han.

Også fylkeslegen i Hedmark, Trond Lutnæs, er ifølge NRK skeptisk til behandlingsmetoden og sier at han ikke ville brukt dette i det offentlige og oppfordrer private til å gjøre det samme.

Han mener det bør foreligge sikre studier på effekten av middelet før det benyttes på pasienter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse