Hovedinnhold

Norsk kreftforsker får 19 millioner EU-kroner

FORSKERKOMET: Professor Harald Stenmark har fått 19 millioner kroner til sin kreftforskning. Foto: Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet
FORSKERKOMET: Professor Harald Stenmark har fått 19 millioner kroner til sin kreftforskning. Foto: Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet
Professor Harald Stenmark ved Senter for kreftbiomedisin har fått et stipend fra Det europeiske forskningsrådet ERC på 19 millioner kroner.

Denne saken handler om:

Pengene skal gå til kreftforskning i en periode på fem år.

Stenmark er leder ved Senter for kreftbiomedisin ved Universitetet i Oslo og Institutt for kreftforskning ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Det er molekylærbiologi og kreftforskning som er Stenmarks felt, og han får EU-stipendet for banebrytende forskning på de molekylære mekanismene som ligger bak når en celle utvikler seg til en kreftcelle.

- Proteiner er cellens språk. Vi studerer hvordan bestemte proteiner og enzymer påvirker cellenes kommunikasjon med hverandre og hvordan beskjeder sendes inn til cellekjernen, som er cellens «hjerne». Feil i denne kommunikasjon kan deaktivere kroppens system for å hemme tumorvekst, sier Stenmark i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Sentralt i forskningsprosjektet er et bestemt enzym som beskytter celler mot å utvikle seg til kreftceller. Målet med prosjektet er å forstå hvordan dette enzymet utøver sin anti-kreft-funksjon, med tanke på å bruke kunnskapen til å utvikle nye verktøy for å diagnostisere og behandle kreft.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse