Hovedinnhold

Norge gir støtte til ecstasy-forskning

Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen har fått midler fra Norges forskningsråd til å forske på mdma, også kalt ecstasy. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen har fått midler fra Norges forskningsråd til å forske på mdma, også kalt ecstasy. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD
Norge blir det første landet som statlig finansierer forskning på bruk av ecstasy i psykiatrien.

Denne saken handler om:

Norges forskningsråd har gitt 3,5 millioner kroner til psykolog og forsker Pål-Ørjan Johansen og stipendiat Teri Krebs for å studere om MDMA - virkestoffet i partydopet ecstasy - kan hjelpe personer med angst.

Dermed blir Norge det første landet som offentlig støtter forskning på dette. Noe lignende har ikke skjedd siden man på begynnelsen av 30-tallet avsluttet bruk av LSD i psykiatrien.

- Det er ingen andre studier av MDMA som er statlig finansiert. Det ligger en kvalitetssikring i å få denne støtten, sier Pål-Ørjan Johansen fornøyd til VG.

Mener du det er riktig å gi statlig støtte til forsøkene med MDMA? Diskuter videre nederst i saken.

Skal senke frykten

Det foregår allerede mye forskning på MDMA, blant annet i USA. Den er imidlertid privat finansiert.

- Det har ikke vært mangel på interesse, men frem til nå har de bare støttet forskning på skadelige effekter av store doser. Det blir som å bare se på de skadelige effektene av hodepinetabletter, sier Johansen.

Han og Krebs skal se om bruk av MDMA under samtaleterapi gjør det lettere å behandle personer med traumer. Pasienter med traumer frykter ofte å snakke om opplevelsene, og tanken er at MDMA skal senke frykten.

- Denne type behandling har potensial til å hjelpe alle med angst. Det er en mange, sier Johansen.

Om ikke lenge publiserer de to en artikkel i prestisjetunge Journal of Psychopharmacology, hvor de forklarer hvordan MDMA virker på hjernen.

- Gir økt kontroll

Johansen mener det er galt å sammenligne forskningen de gjør med 1970-tallets bruk av LSD i psykiatrien.

- LSD er interessant, men MDMA virker på helt andre måter. Dessuten har vi lært mye nytt om behandling av angst siden 1970-tallet.

- Hvis MDMA gjør det lettere å snakke om ting man er redd for, blir ikke det som å tvinge pasienten til å gjøre noe han eller hun ikke vil?

- For det første gis det under informert samtykke. Og det er ikke slik at pasienten mister kontrollen, slik man gjør under for eksempel alkohol. Tvert imot øker MDMA aktiviteten i den delen av hjernen som har med kontroll å gjøre.

Johansen og Krebs mener at pengene og den offentlige anerkjennelsen kan føre til at Norge får et av de fremste forskningsmiljøene omkring MDMA.

Begeistret

- Det er alltid et bra tegn når myndigheter støtter forskning, for det garanterer at forskningen holder en viss kvalitet. Jeg er begeistret over å høre at norske myndigheter støtter dette, sier professor David Nutt ved Imperial College i London.

Nutt er en av Storbritannias mest anerkjente professorer innenfor psykofarmakologi - læren om hvordan medisiner virker på hjernen. Han mener mdma er mindre skadelig enn alkohol.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse