Hovedinnhold

- Noe av dette kan ta livet av pasienten

(VG Nett) Overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk advarer mot alternativbehandlere som sier de kan kurere kreft.

Denne saken handler om:

FAKTA: Slik gjorde vi det

  • Journalist Francis Peter Lundh har ringt forskjellige behandlere som reklamerer for sine tjenester på nett med en angivelig uhelbredelig kreftsykdom.
  • Opptakene som er gjort representerer bare en første telefonsamtale med diverse behandlere, for å avdekke tilbudene som gis umiddelbert, over telefonen.
  • Bakgrunnen er mange henvendelser fra pårørende og organisasjoner om et stort, uoversiktlig alternativmarked som utnytter døende kreftpasienters ønske om en siste kur.
  • Journalisten oppga at han hadde fått påvist bukspyttkjertelkreft – en kreftsykdom med ekstrem lav overlevelsesprosent.
  • Mange behandlere ga klart uttrykk for at de ikke var deres jobb å behandle denne typen sykdom. Andre behandlere mente derimot å kunne helt eller delvis helbrede eller bremse den uhelbredelige kreftsykdommen.
  • Tilbudene om kur viste seg mange, og ingen av tilbudene var identiske. Mange ville ikke diskutere pris over telefonen, mens andre la frem priser på mellom 450 kroner til 55 tusen kroner.

VG Netts journalist kontaktet et titall alternativbehandlere og fremla et fiktivt sykdomsbilde med kreft i bukspyttkjertelen, en tilnærmet uhelbredelig sykdom.

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende?Kontakt VG Netts reporter her

Mange har direkte eller indirekte vært villige til å behandle kreften. Enkelte har tilbudt dyre og omstridte behandlingsmåter, og gitt journalisten håp om å overleve hvis han takket ja.

Les også:Dette møter pasienter på alternativmarkedet

Reagerer på praksisen

Overlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk har ved en rekke anledninger blitt kontaktet av pasienter og leger som har spørsmål eller som fått tilbud om alternativ kreftbehandling.

DEBATT:Diskuter tilbudene her

Flere av behandlerne på markedet fremmer legemiddelet laetrile, mest kjent som B17, som en kreftmedisin som virker. Madsen går langt i å karakterisere behandling med stoffet som livsfarlig.

- Prinsippet med laetrile eller B17 er at det skal avgi cyanid, som mange vet er en dødelig gift. Det skal drepe kreftcellene, men det kan også ta livet av pasienten, sier han til VG Nett.

Legemiddelverket har flere ganger advart mot dette middelet.

Les også:Dette sier behandlerne om sine metoder

Ingen dokumentert virkning

Etter å ha hørt lydopptak fra VG Netts samtaler med alternativbehandlere reagerer han spesielt på én ting.

- Det som overrasket meg var at ingen spurte om dette skjedde i samråd med pasientens lege. Og det er noe av det vi er veldig opptatt av. Skal man drive med alternativ behandling, og særlig dersom det dreier seg om naturmidler, så må det skje i samråd med den legen som har ansvaret for pasienten, sier Madsen.

Les også:- Det er et stort skuespill

En av behandlerne VG Nett oppsøkte, fortalte at de har sett at 15 prosent av generelle krefttilfeller som sykehusene har gitt opp, har snudd. Dette mener Madsen er tatt ut av det blå.

- Alternativ behandling har ikke dokumentert virkning på kreft. Når det gjelder en så alvorlig kreftform som bukspyttkjertelkreft er det helt usannsynlig at alternativ behandling vil virke, sier han.

Kostbart

En annen lege ved samme helsesenteret anbefalte journalisten å sette seg på flyet til et behandlingssenter i Miami. Denne ernæringsterapeutiske behandlingen har en prislapp på minst 55.000 kroner når reisen ikke er inkludert.

- Jeg vil ikke bruke ordet svindel, men noe av dette koster forferdelig mye. Og det er det som kan være problemet, nemlig at mennesker som er i en temmelig desperat situasjon kan bli forledet til å betale veldig mye penger for noe som ikke virker, sier Madsen.

Les også:Utskrift av alle samtalene

- Kan man med sikkerhet si at noen av disse ikke fungerer?

- Nei, det kan man ikke. Det gjøres en del forskning, og noen metoder viser seg å kunne være nyttige. For eksempel kan akupunktur hjelpe mot smerter - det vet man. Men generelt sett så er det liten effekt, og spesielt ved denne sykdommen vil det være liten effekt.

- Er det problematisk å gi folk håp når sjansen for å overleve nærmest er lik null?

- Det er aldri galt å gi håp, men det må være et realistisk håp. Og håp trenger ikke alltid å koste veldig mye penger, sier Madsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse