Hovedinnhold

Naturen velger bort svake gutter

STOCKHOLM (VG) I tøffe tider fødes flere jenter enn gutter. Nå mener et amerikansk forskerteam å kunne ha en forklaring på fenomenet.

Denne saken handler om:

FOSTER-TEORI: Ny forskning forklarer hvorfor kvinner ikke føder svake gutter i tøffe tider. Foto: Scanpix
FOSTER-TEORI: Ny forskning forklarer hvorfor kvinner ikke føder svake gutter i tøffe tider. Foto: Scanpix

I en studie som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences skriver forskerne at gravide kvinner trolig oftere spontanaborterer mannlige fostre enn kvinnelige fostre, når de utsettes for kraftig stress.

- Det er ikke i kvinnens interesse, rent evolusjonsmessig, å bære fram en svak sønn i tøffe tider. Han vil kanskje ikke leve så lenge, og hvis han gjør det vil han trolig få problemer med å vinne kvinners gunst i voksen alder fordi han fikk for lite næring som barn, sier professor Ralph Catalano ved Berkeley-universitet.

Sammen med kollega Tim Bruckner står han bak studien.

To teorier har versert om hvorfor det blir født flere jenter enn gutter i stressfylte tider som etter en naturkatastrofe, krig, hungersnød og andre kriser. Begge forklares ut fra at en gravid kvinne som utsettes for mye stress, øker produksjonen av hormonet cortisol.

Det kan skade et foster.

Den første teorien har gått på at mannlige fostre er skjørere enn kvinnelige fostre, derfor er det mer sannsynlig at de blir skadet ved økt cortisol-produksjon.

Spontanabort

Den andre går på at cortisol ofte får mannlige fostre til å sparke og vri på seg. De fostrene som ikke rører mye på seg antar moren, på en eller annen måte, at er svake - og sjansen for at hun spontanaborter øker.

Ifølge begge teoriene blir færre mannlige babyer født. Men livslengden til de som får livets rett, blir forskjellig, alt ettersom hvilken teori man bruker.

Dersom alle fostrene blir skadet, vil det bety at levealderen for menn født i tøffe perioder går ned, fordi de som fødes, er svakere enn normalt.

Dersom de svakeste fostrene blir skilt ut i morens kropp, ved for eksempel en spontanabort, vil levealderen for menn som blir født i slike perioder gå opp, rett og slett fordi de som fødes, er robuste.

Catalano og Bruckner benyttet seg av data fra Sverige i sin studie. Svenskene har en anerkjent base over fødsels-, livs- og dødsinformasjon som går helt tilbake til 1751. De to forskerne fant ut at de guttene som ble født i perioder der leveforholdene var tøffere enn vanlig, i gjennomsnitt viste seg å leve fire måneder lenger enn normalen.

Det støtter teorien om at svake fostre blir sjaltet ut på en naturlig måte i morens kropp, fordi mer robuste fostre har en større sjanse til å klare seg.

- Det er ingen som blir sterkere - det er bare det at de svake aldri blir født, sier Catalano i et intervju med Reuters.

Om dette også gjelder kvinner som utsettes for stress rent generelt, har man ikke grunnlag for å si noe om. Men tall etter jordskjelvet i Kobe i 1995 og 11. septemberangrepet i New York viser det samme som den svenske databasen - nemlig at færre mannlige babyer blir født i en periode etter slike hendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse