Hovedinnhold

Morsmelk kan hjelpe mot sengevæting

BRA MED PUPP: At det er sunt med morsmelk, er ikke noe nytt. Men nå viser studier at amming også kan ha en effekt mot sengevæting. Illustrasjonsfoto: Espen Braata
BRA MED PUPP: At det er sunt med morsmelk, er ikke noe nytt. Men nå viser studier at amming også kan ha en effekt mot sengevæting. Illustrasjonsfoto: Espen Braata
(VG Nett) Babyer som får melk fra mors pupp i minst tre måneder, ser ut til å ha mindre sjanse for å bli sengevætere.

Denne saken handler om:

Foreløpige data fra et forskningslag ved Robert Wood Johnson Medical School i New Brunswick, New Jersey viser at babyer som får brystmelk i minst tre måneder, får flere utviklingsfortrinn i forhold til dem som blir matet med erstatninger.

- Det ser ut til at amming over lang tid kan gi beskyttelse mot sengevæting, sier forskningsforfatter doktor Joseph G. Barone til det amerikanske magasinet Forbes.

LES OGSÅ: Sommertips til gravide.

Tidligere har det blitt gjort mange studier om effekten morsmelk har på barnets utvikling, og Barone mener at sengevæting har å gjøre med utviklingsforsinkelse hos barnet.

Sengevætereksperten doktor Howard Bennett syns at Barones studier er interessante, men han advarer mot at det bare er foreløpige resultater som nå har kommet.

- Resultatene er spennende for hos doktorer, men studiene har ennå ikke kommet til noen konklusjon, sier Bennett, som har skrevet boka «Waking up dry: A guide to help children overcome bedwetting».

Kartla ammehistorikk

Doktorens forskningslag har gjort en studie av barn mellom 5 og 13 år, hvor 55 av disse er eller har vært sengevætere, mens 117 aldri har vært det.

Forskerne kartla dermed barnas ammehistorikk, og blant de 55 sengevæterne hadde 45,5 prosent blitt ammet. Av de 117 som ikke var sengevætere, hadde 81,2 prosent blitt ammet.

Forskertemaet fant også ut at de som ikke var sengevætere, hadde fått morsmelk over en lenger periode, et gjennomsnitt på litt over tre måneder.

- Disse funnene matcher med tidligere studier som omhandler barns utviklingsfortrinn hos dem som får morsmelk, sier Barone til Forbes.

40 prosent sengevætere

Cirka 40 prosent av barn i 3-årsalderen er sengevætere, ifølge det amerikanske barnehelse akademiet American Academy of Pediatrics.

Årsaken til at noen barn blir sengevætere vet man ikke helt, men eksperter tror at urinblæra hos noen barn ikke er utviklet til å holde på urin en hel natt. Andre barn klarer ikke å føle når blæra er full, og de våkner derfor ikke tidsnok til å late vannet.

Howard Bennett mener at arv også har mye å si for om barnet blir sengevæter eller ikke. Hvis begge foreldrene var sengevætere, er det 77 prosent sjanse for at barnet også blir det. Har én av foreldrene vært sengevæter, er det 43 prosent sjanse for at barnet blir sengevæter. Hvis ingen av foreldrene har vært sengevætere, er det bare 15 prosent sjanse for at barnet får et slikt problem, sier Bennett til Forbes.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse