Hovedinnhold

Morgenkvalme beskytter barnet

Er du gravid og kvalm om morgenen? Fortvil ikke, kvalmen beskytter barnet mot usunn mat giftige stoffer.

Denne saken handler om:

GRAVID: Morgenkvalmen mange gravide opplever, kan ifølge forskere være fordelaktig både for mor og barn. Foto: AP
GRAVID: Morgenkvalmen mange gravide opplever, kan ifølge forskere være fordelaktig både for mor og barn. Foto: AP

Den ubehagelige morgenkvalmen som to tredeler av Vestens gravide opplever, er ifølge forskere naturens måte å beskytte fosteret fra stoffer som kan deformere det.

Sukker og kjøtt

Forskere har funnet at kvalme og oppkast i svangerskapet er forbundet med høyt inntak av sukker, alkohol, kaffe, olje og kjøtt. Derimot synes kornprodukter å minske risikoen for kvalme, går det fram av en analyse av 56 studier fra 21 forskjellige land. Analysen fra Universitetet i Liverpool er publisert i Royal Society's Biological Journal.

Funnene støtter teorien om at morgenkvalme er fordelaktig både for mor og barn, som dr. Samuel Flaxman og professor Paul Sherman ved Cornell University, lanserte for seks år siden etter å ha analysert flere hundre studier, skriver Telegraph.co.uk.

Ifølge Cornell-biologene beskytter morgenkvalmen fosteret fra farlige stoffer ved at moren kaster opp og samtidig unngår mat som kan skade fosteret i den første kritiske perioden av svangerskapet.

Kvinner som er morgenkvalme har ifølge Telegraph mindre risiko for å få misdannede barn enn kvinner som ikke er det. I sju tradisjonelle samfunn hvor morgenkvalme for gravide ikke er vanlig, hører animalske produkter ikke med i kosten.

Hormonelle forandringer

Hittil har man trodd at morgenkvalme har hatt sin årsak i dramatiske hormonelle forandringer den første tiden av svangerskapet.

Forskere har likevel ment at kvalmen må ha positive konsekvenser, som for eksempel å redusere risikoen for misdannelser, skriver BBC News.

Forskerne har kommet fram til at det er mulig at den gravide kroppen har utviklet aversjon mot mat som inneholder mye gift.
Grunnen til at kroppen for eksempel reagerer mot kjøtt, er at det er relativt stor risiko for at det kan være vert for sykdomsfremkallende stoffer, i motsetning til kornprodukter.
Samtidig sier forskerne at kroppens reaksjon mot sukker og oljer er vanskeligere å forklare.

Preprogrammert

Forskningsleder dr. Craig Roberts sier at selv om det ikke er noe spesiell fare forbundet med å spise kjøtt i dag, hvor vi har kjøleskap og "best før"-dato, kan kroppene våre ha blitt preprogrammert gjennom utviklingen til å unngå disse spesielle matvarene de første tre månedene av svangerskapet.

- Det kan være at kvalmen kvinnen kjenner mot spesielle matvarer, kan være nyttig, og selv om det kan være ubehagelig og fortvilende, kan kvalmen være naturens måte å unngå problemer i svangerskapet både for mor og barn, sier Roberts ifølge BBC News.

Unngå alkohol og røyk

Dr Maggie Blott, overlege ved fødeavdelingen på London's King's College Hospital sier at hun kan forstå at naturen kan fungere slik.

- Morgenkvalme er alltid verst de første tre månedene, den tiden da den viktigste utviklingen av fosteret skjer, sier Blott og legger til at selv om det er viktig å spise sunt under svangerskapet, er det enda viktigere å unngå alkohol, røyk og andre giftige stoffer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse