Hovedinnhold

- Mørk julesjokolade reduserer appetitten

MINDRE LYST PÅ FETT: Mørk sjokolade kan være bra for å holde kaloriinntaket nede i jula, viser ny forskning. Foto: Bjørn Djupvik/VG
MINDRE LYST PÅ FETT: Mørk sjokolade kan være bra for å holde kaloriinntaket nede i jula, viser ny forskning. Foto: Bjørn Djupvik/VG
Å velge mørk fremfor lys sjokolade, kan gjøre at du spiser mindre fet og søt mat i løpet av julen. Dette viser dansk forskning.

Denne saken handler om:

Ny forskning ved Institutt for Human Ernæring ved Københavns Universitet viser at mørk sjokolade skaper en økt metthetsfølelse i forhold til den lyse, skriver Dagens Medisin.
Les også: Mørk sjokolade økte blodgjennomstrømningen

16 unge, friske normalvektige menn deltok i sjokoladeforsøkene. Alle var glade i både mørk og lys sjokolade.

Les også: Udokumenterte kostråd - som å «banne i kjerka»

Sjokoladeelskerne deltok alle i to ulike forsøk. Ved den første anledningen testet de mørk sjokolade, ved en senere anledning testet de den lyse.

Mindre pizzasultne

I begge tilfellene hadde de fastet i 12 timer før de fikk 100 gram sjokolade, som de spiste i løpet av 15 minutter. Kaloriinnholdet i sjokoladen var stort sett den samme.

Etterpå skulle deltakerne registrere sin appetitt; sult, metthet eller lyst på spesielle matvarer. To og en halv time etter at sjokoladen var fortært, ble deltakerne tilbudt pizza. De skulle spise til de ble behagelig mette.

Resultatene var signifikante. Kaloriinntaket av pizzaen var 15 prosent lavere når de hadde spist mørk sjokolade enn da de spiste den lyse, ifølge Københavns Universitet.

Mindre lyst på fett

Deltakerne ga også uttrykk for at den mørke sjokoladen ga dem markant mindre lyst til å spise søtt, salt eller fett.

Det er allerede kjent at mørk sjokolade er sunnere enn lys, og den inneholder mange antioksidanter. Men nå ser det altså også ut til at den kan føre til et mindre kaloriinntak, noe som kan være verdt å merke seg i den søte juletid.

På spørsmål fra Dagens Medisin kan instituttet fortelle at forskningen er helt uavhengig.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse