Hovedinnhold

- Middelhavskost kan holde depresjonen unna

OLIVEN FOR PSYKEN: Middelhavskost kan redusere risikoen for depresjoner. Foto: EPA
OLIVEN FOR PSYKEN: Middelhavskost kan redusere risikoen for depresjoner. Foto: EPA
(VG Nett) Olivenolje, grønnsaker og fisk kan være kilden til lykke. Ny forskning viser at de som følger den såkalte middelhavsdietten har 30 prosent mindre risiko for å utvikle depresjon.

Denne saken handler om:

Tidligere forskning har vist at middelhavskost kan være beskyttende mot hjertesykdommer og kreft. Nå viser resultatene fra en spansk studie at den tradisjonelle kosten fra middelhavslandene også kan beskytte mot depresjon, skriver BBC.

Den såkalte middelhavsdietten kjennetegnes av et høyt inntak av umettede fettyper, som blant annet finnes i olivenolje og nøtter. Dietten innebærer også mye frukt, grønnsaker og fisk og moderate mengder rødt kjøtt og alkohol.

Les også:- Middelhavsdiett best for diabetikere

Helhetlig kosthold

Forskere fra universitetene i Las Palmas og Navarra har i sin studie fulgt mer enn 10.000 friske, voksne mennesker over fire år. De kom frem til at de som inntok middelhavskost hadde nesten en tredel mindre sjanse for å bli rammet av depresjon enn andre.

I undersøkelsene tok forskerne hensyn til personkarakteristika som angst og konkurranseinstinkt, men dette ga ingen signifikant forskjell. Andre faktorer som sivil status og antall barn ble også tatt med i beregningene, men heller ikke disse spilte noen rolle.

Det var de som fulgte dietten strengest som viste best motstandsdyktighet mot depresjoner. Professor Miguel Martinez-Gonzalez fra Universitetet i Navarra sier til BBC at resultatene tyder på at reduksjonen i sykdomsrisiko sannsynligvis er et resultat av hele kostholdsmønsteret. Effektene av enkeltkomponenter var ikke like stor.

Les også:Nordens olivenolje

- Viktig oppdagelse

Forskerne har hele tiden gjort det klart at selv om det er funnet sterk sammenheng mellom risikoen for depresjon og middelhavskost er det nødvendig med større undersøkelser på området før noe kan bekreftes. Likevel mener professoren resultatene er oppløftene siden sykdommen rammer såpass mange mennesker.

- 30 prosent er en stor reduksjon i risiko. Utbredelsen av depresjoner og psykiske lidelser tatt i betraktning, er dette en viktig oppdagelse, sier han til BBC.

Les også:Trening og selvhjelp i stedet for lykkepiller

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse