Hovedinnhold

Mensen rett i koppen

Den føres inn som en tampong og samler opp menstruasjonsblodet i skjeden. Nå tas menskoppen i bruk blant stadig flere svenske kvinner.

Denne saken handler om:

HER ER MENS-KOPPEN: I Asia har den blitt brukt siden 70-tallet. Nå tar stadig flere nordiske kvinner i bruk mensbegeret. Foto: MOONCUP Foto:
HER ER MENS-KOPPEN: I Asia har den blitt brukt siden 70-tallet. Nå tar stadig flere nordiske kvinner i bruk mensbegeret. Foto: MOONCUP Foto:
Det klokkeformede koppen av silikon eller naturgummi føres inn i skjeden som en tampong, og må tømmes med jevne mellomrom.

Nå har menskoppen blitt populær blant svenske kvinner, skriver Sveriges største kvinnemagasin, Amelia.

- Stadig flere svensker foretrekker menskoppen fremfor bind og tamponger. Vi får også flere henvendelser i måneden fra norske kvinner som er nysgjerrige på produktet, sier Cecilie Moen som driver en svensk opplysningsside om produktet.

Bestilles på nett

Det finnes ingen norsk studie av menskoppen, men den kan også bestilles på norske nettsider.

Forhandler Styrmir Johannsson sier han har opplevd en økning i antall bestillinger de siste ukene.

PROFESSOR: Babil Stray-Pedersen.
PROFESSOR: Babil Stray-Pedersen.
- Det virker som den kvinnelige jungeltelegrafen gløder om dagen. Miljøbevisste norske kvinner utgjør en stor del av kundegruppen, sier Johansson.

Professor Babill Stray-Pedersen ved Rikshospitalet mener menskoppen er et godt beskyttende alternativ til de tradisjonelle hygieneartiklene.

- Jeg kan ikke se noen helserisiko ved bruk av menskoppen. Dette er et sikkert alternativ for kvinner som ikke ønsker å bruke bind under menstruasjonen, sier Stray-Pedersen.

Etter at menskoppen er tømt må den skylles i varmt vann før den føres tilbake i skjeden.

- I begynnelsen kan det være uvant å bruke menskoppen. Uerfarne brukere må nok regne med litt søl når den koppen tas ut, sier professor Stray-Pedersen.

Hun oppdaget menskoppen første gang på det amerikanske markedet på 1970-tallet. Begeret har lenge vært utbredt i Thailand og Japan. Når mensperioden er over kan koppen vaskes i oppvaskmaskinen eller kokes slik at den er fri for bakterier. Damebegeret absorberer ikke skjedevæske med den naturlige bakteriefloraen. Fordi blodet holdes inne i kjeden i flere timer, kan kvinner få infeksjoner på lik linje med tampongbruk.

- Derfor er det viktig å være nøye med hygienen når man bruker menskoppen. Hendene må vaskes godt før koppen settes inn, sier Stray-Pedersen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse