Hovedinnhold

Mener lavkarbo kan gi sædproblemer

OBS!OBS! Kosthold med mye fett kan gjøre befruktningen vanskeligere og føre til en negativ endring i sædkvaliteten, sier forskere ved Adelaide universitetet i Australia. Foto: Janne Møller-Hansen
OBS!OBS! Kosthold med mye fett kan gjøre befruktningen vanskeligere og føre til en negativ endring i sædkvaliteten, sier forskere ved Adelaide universitetet i Australia. Foto: Janne Møller-Hansen
Menn på ekstrem lavkarbodiett, følg med: Høyt fettinntak kan redusere sædkvaliteten.

Denne saken handler om:

Det viser dyreforsøk gjort ved Adelaide-universitetet i Australia.

Studien har sammenlignet sæd fra mus som har gått på normalt kosthold med sæd fra mus som har fått et svært fett kosthold.

- Spennende

Sæden hos fettmusene hadde skader som matcher kjente epigenetiske forandringer, noe som er mindre endringer i deler av arvestoffet DNA. Dette kan føre til stoffskiftesykdommer og motstandsdyktighet mot insulin.

Norske forskere omtaler funnet som spennende og rimelig.

Studien er omtalt på nettutgaven til velrenommerte New Scientist og ble presentert på en reproduksjonskongress i Australia. De håper nå å kunne påvise hvordan livsstilen vår kan påvirke fremtidige generasjoner.

Les også: Foreldre vil ha lavkarbo på SFO

Kosthold og livsstil

Tidligere har man trodd at sæden som befrukter egget starter med «blanke ark», fordi molekyler i DNAet pakkes om etter befruktningen.

- Dette er gjort hos mus som er blitt foret med høyfett-diett, sammenlignet med mus som har fått «normal kost», forklarer Oliwia Witczak ved Høgskolen i Oslo og Akershus til VG.

- Vi vet at både kosthold og livsstil påvirker den «epigenetiske-koden», men man trenger fremdeles å undersøke om disse databaseresultatene stemmer med virkeligheten, og undersøke om avkommet til disse musene for eksempel er insulinresistente, sier Witczak til VG.

Hun understreker at dette er dyreforsøk på mus og ikke alltid direkte overførbart til mennesker.

- Musene kan fores med én og samme kost 24 timer i døgnet, vi mennesker spiser tross alt mer variert.

Witczak har som jobb å undersøke om det er en sammenheng mellom overvekt hos menn og redusert sædkvalitet. Og resultatene tyder på at denne sammenhengen finnes.

Les også: Ur-gen styrer menns fruktbarhet

Saken fortsetter under bildet...

FORSKER: - En sunnere livsstil kan være en løsningen for mange, sier professor Rolf Skjærven. Foto: Hallgeir Vågenes
FORSKER: - En sunnere livsstil kan være en løsningen for mange, sier professor Rolf Skjærven. Foto: Hallgeir Vågenes


Det gjør også en delnorsk studie fra Mor og Barn undersøkelsen hvor professor Rolv Skjærven ved Universitetet i Bergen, var en av forskerne.

Les også: Her er slankematen som gjør deg mett

Fertilitetsproblem

- Vi har tidligere studert sammenhengen mellom fedme hos menn og fertilitet, og fant at høy BMI bidrar til infertilitet. Det viste seg at jo høyere BMI, jo vanligere var det å oppleve fertilitetsproblemer, sier Skjærven til VG.

Deres studie undersøkte ikke kostholdsvariasjoner, men han sier at det australske resultatet virker rimelig.

- Det er mye oppmerksomhet rundt hva som kan gjøres for å endre og forbedre genene, men jeg må si meg enig med forskeren: En sunnere livsstil kan være en løsning for mange, sier Skjærven.

Vil du vite mer om lavkarbo-krigen? Her får du oversikten

Les mer om kosthold på vektklubb.no.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse