Hovedinnhold

Lovbrudd i markedsføing av plastisk kirurgi

Svært mange klinikker for plastisk kirurgi driver ulovlig markedsføring, ifølge Forbrukerombudet.

Denne saken handler om:

ULOVLIG: Det er mot forskriftene å bringe bilder fra før og etter pålastisk kirurgisk inngrep. Faksimile: Fra hjemmesiden
ULOVLIG: Det er mot forskriftene å bringe bilder fra før og etter pålastisk kirurgisk inngrep. Faksimile: Fra hjemmesiden

- Vi fant grove overtramp på forskriftene, sier avdelingsdirektør Gry Nergaard i Forbrukerombudet til VG Nett.

I strid med forskriftene

Klinikker som driver kosmetisk kirurgi, reklamerer med figurforming, reduksjon eller forstørring av bryster, oppstramming av mage og viser bilder før og etter operasjonene i annonser på internett.

Forskriftene har et generelt forbud mot bilder fra før og etter operasjonen, samt forbud mot tekst hvor betegnelser på kroppsfasonger gir et negativt bilde og som gir inntrykk av at normale kroppsvariasjoner er unormale

- Regelverket skal beskytte mot en urimelig oppfordring til å gjennomføre slike inngrep. Hvis du for eksempel får inntrykk av at din kroppsfasong er noe som bør rettes på, så vil mange føle press til å foreta et slikt inngrep, sier Nergaard.

40 prosent

Sammen med Helsetilsynet har Forbrukerombudet gjort en kartlegging og funnet ut at så mange som 40 prosent av klinikkene markedsfører seg på en ulovlig måte.

En av grunnene til at Helsetilsynet nå reagerer overfor klinikkene er klagesaker som kommer fra personer med spiseforstyrrelser og psykiske plager. Det er spesielt sårbare personer som trenger beskyttelse av loven, mener de.

Økende marked

Ifølge forbrukerombud Bjørn Erik Thon er markedet for kosmetiske operasjoner økende.

- Det er klart det er fristende å markedsføre seg fordi det er penger å tjene på dette. Men det å ta en kosmetisk operasjon er ikke risikofritt. Det er heller ikke alltid at resultatet blir slik som det ser ut som på bildene. Det er ulovlig å bruke slike bilder rett og slett fordi det er et så sterkt virkemiddel at folk kan bli lurt, sier Thon til NRK.no.

Forbrukerombudet har vært opptatt av at det skrives lite om hvilke risiko det er ved inngrepene og hvilke rettigheter pasientene har dersom noe går galt.

- Det er fokusert på hvor fin du kan bli og hvor billig det er, men ingenting om eventuelle komplikasjoner og hva som skjer da, sier Nergaard til VG Nett. Hun fortsetter:

- Det er svært få eller ingen av klinikkene som er opptatt av tilkjennegi hvilke betingelser som er knyttet til inngrepet. Skal man fikse på kroppen uten at det finnes et medisink grunnlag for det, faller man utenfor det ordinære helsetilbudet. Vi etterlyser et svar fra klinikkene om hvilke betingelser som de mener gjelder ved komplikasjoner og hvorfor det ikke står noe om dette på klinikkenes hjemmesider. Det er viktig for forbrukerne å kjenne til hvilke rettigheter de har hvis noe skulle gå galt.

- Saklig informasjon

Ved Fornebuklinikken i Oslo har antall pasienter de tre siste årene doblet seg. Klinikksjef Erik Dillerud mener ikke at bilder før og etter operasjon, slik de er vist på nettsidene, er markedsføring.

- Dette er nøktern og saklig informasjon som pasientene har rett til å se, sier han til NRK.no

Han har heller ikke hørt at noen har fått komplekser av å se Fornebuklinikkens nettsider.

- Komplekset har de nok fra før av. Pasienten blir informert om at det finnes en mulighet. Forhåpentligvis vil de ha mindre komplekser etter en operasjon, sier Dillerud.

Forbrukerombudet og Helsetilsynet truer nå med bøter ovenfor klinikkene som bryter loven.

- Vi pålegger nå virksomhetene å endre markedsføringen sin. Dersom det ikke følges, vurderer vi tvangsbøter. I ytterste fall kan legen som står bak klinikken miste retten til å praktisere som lege, sier Grammeltvedt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse