Hovedinnhold

Lønning og Brustad i munnhuggeri

H: - Budsjettforslaget dårlig økonomistyring
Ap: - Ikke dårlig styring å dekke pensjon

UENIGE OM BUDSJETTET: Høyres Inge Lønning mener helseminister Sylvia Brustad lar flere oppgaver gå upåaktet hen i forslag til revidert nasjonalbudsjett. Det er kritikk statssråden avviser blankt. Foto: VG
UENIGE OM BUDSJETTET: Høyres Inge Lønning mener helseminister Sylvia Brustad lar flere oppgaver gå upåaktet hen i forslag til revidert nasjonalbudsjett. Det er kritikk statssråden avviser blankt. Foto: VG
(VG Nett) Etter å ha sett forslag til revidert nasjonalbudsjett i dag, mener Høyre at statsråd Sylvia Brustad ikke tar tak i en rekke helseutfordringer.

Denne saken handler om:

Høyre-veteran Inge Lønning sier at man ikke har gjort noe i flere saker der man burde handlet.

- Til tross for at det allerede i januar forelå dokumentasjon på at bevilgningene til helseregionene er skjevt fordelt, er det ingen forslag til løsning på dette, sier Lønning i en pressemelding.

Les også: Brustad dekker 3,5 milliarder innen helsesektoren i pensjonsutgifter

- Burde klart å komme med et forslag

Overfor VG Nett utdyper han at Høyre nå vil foreslå at man dekker nesten 800 millioner til de regionale helseforetakene i vest, midt-Norge og i nord.

- Departementet burde vært i stand til å komme opp med et forslag, men med det forslaget til budsjett man legger frem nå øker faktisk skjevdelingen på grunn av ekstratildelingen til Helse Sør-Øst i forbindelse med sykehotellet på Radiumhospitalet, sier Lønning.

Han synes det er merkelig at man ikke heller valgte en av de mange private løsningene for sykehotellet, fremfor å bevilge mer penger til den største helseregionen.

- Overrasket

Det kom også frem i dag at Brustad dekker pensjonsutgifter i helsesektoren med 3,5 milliarder kroner, noe Lønning synes er bra. Men hvorfor hun lar det gjenstå 600 millioner kroner i det han kaller ubetalte regninger, skjønner han ikke.

- Når man tar tak i dette pensjonsproblemet som har ligget der en stund er jeg overrasket over at man ikke gjør det med en gang og at man ikke kvitter seg med det problemet, sier Lønning.

Dette sier han vitner om dårlig økonomistyring og manglende evne til å løse problemene.

Brustad på sin side fnyser av kritikken.

- De 600 millionene holdes utenom resultatkravet, som betyr at det ikke går på bekostning av pasienttilbudet. Om det er dårlig styring å legge inn 3,5 milliarder kroner for å dekke pensjonskostnader, har vi en veldig forskjellig forståelse av økonomistyring, sier Brustad til VG Nett.

- Ikke sånn at man bare knipser i fingrene

Hun er ikke bekymret for de såkalte ubetalte regningene.

- Det er ikke er sånn at du knipser i fingrene så har de løst problemet. Det vet Høyre som har vært i regjering mange ganger. Vi kommer med «all time high» på 3,5 milliarder, det er ikke småpenger som detter ned, og de har ikke vært i nærheten. Og når vi gjør dette er det for å ikke kutte i pasienttilbudet, sier Brustad.

Hun sier at regjeringen jobber med skjevfordelingen mellom helseforetakene.

- Fordelingen er en sak vi jobber på høytrykk med og det er naturlig at det er på statsbudsjettet man løser det, ikke når man reviderer budsjettet midt i året, sier helseministeren.

- Mangler klar profil

Lønning på sin side mener at ved å ikke nevnte fordelingen med et ord i statsbudsjettet legger opp til mer misnøye.

- Man kan vel si om dette forslaget at det mangler en klar profil - det mangler en klar vilje til å prioritere. Og det forsterker for så vidt den generelle inntrykket av regjeringen at den sakker mer og mer akterut i forhold til det den har lovet, sier han og peker på rusomsorgen som et eksempel der han mener regjeringen ikke vil klare å innfri løftene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse