Hovedinnhold

Le deg gravid

En god latter kan øke kvinnens fruktbarhet, hevder israelske forskere.

Denne saken handler om:

MORSOMT: Latter skal hjelpe deg med fruktbarheten. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX (FRB)
MORSOMT: Latter skal hjelpe deg med fruktbarheten. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX (FRB)

Den israelske studien ble utført ved et sykehus nær Tel Aviv. Forskere sendte inn en klovn til kvinner som nettopp hadde fått satt inn et IVF-embryo ved assistert befruktning. Den morsomme klovnen økte sjansen for at kvinnen ble gravid.

- Til vår overraskelse, fant vi en stor forskjell mellom kvinner som møtte klovnen og de som ikke gjorde det, sier forskningsleder Shevach Friedler ved Assaf Harofeh Medical Centre i Israel, ifølge Reuters.

Det deltok 186 kvinner i studien. Halvparten av dem fikk besøk av en klovn, den andre halvparten fikk ikke besøk. Besøket varte i 10-15 minutter.

Økte med 15 prosent

Etter den stressende operasjonen, slappet kvinnene av. Blant kvinnene som ble underholdt av klovnen, ble 33 gravide. Bare 18 i den andre gruppen ble gravide. Sjansen for å bli gravid, økte dermed fra 20 prosent til 35 prosent etter besøket fra klovnen.

- Klovnen fikk først øyekontakt med pasientene, deretter startet han en samtale. Poenget var å få kvinnene til å smile og le, sier Friedler, ifølge Independent.

Klovnen hadde på seg en kokkelue og en stripete gul og hvit vest. Han brukte magiske triks og fortalte vitser.

- Det får dem til å le og føle seg mindre bekymret. Etter embryo-overførselen kan stress være kritisk, sier Friedler.

Skeptisk

Johan Hazekamp, overlege ved Volvat Medisinske Senter, sier til Mozon at han ikke tror latter øker sjansen for å bli gravid.

- Jeg er skeptisk til det, men det gjør sikkert ikke noen skade. Råd man bør følge for å bli gravid, er å leve sunt, spise normalt og sunt, ha god kroppsvekt og ikke røyke, sier han.

Disse rådene bør du følge uansett om du trenger assistert befruktning eller ikke.

- Mange sier at man kan øke sjansen for å bli gravid på ulike måter, som ved akupunktur. Men det nødvendige er å ha en normal eggløsning. Det er ikke like lett for alle, sier han.

Hvis du har uregelmessig menstruasjon, kan du søke hjelp hos lege. Det gjelder også hvis du har prøvd å bli gravid i mer enn et år eller hvis du er over 35 år.

Det kan ta tid å lage barn. Bare 25 prosent blir gravide i løpet av den første måneden. Etter et halvt år har 60 prosent blitt gravide, mens 80 prosent har blitt det etter et år. Det tar halvannet år før 90 prosent har lykkes, skriver SnartGravid.com.

Sjansen for å bli gravid ved assistert befruktning, er stor.

- Generelt blir omtrent 50-60 prosent gravide innen tredje forsøk med assistert befruktning, sier Hazekamp.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG har ikke ansvar for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse