Hovedinnhold

- La gutter få HPV-vaksine

Eksplosiv økning av kreft i mandlene

FIKK TILBUD: Camilla Karlsen (11) er en av 7.-klassingene som har fått tilbud om HPV-vaksinen. Nå mener eksperter at også guttene bør vaksineres, for å redusere risiko for kreft i mandlene. Men tvillingbroren Christian får foreløpig ikke noe tilbud fra det offentlige. Foto: Linn Cathrin Olsen
FIKK TILBUD: Camilla Karlsen (11) er en av 7.-klassingene som har fått tilbud om HPV-vaksinen. Nå mener eksperter at også guttene bør vaksineres, for å redusere risiko for kreft i mandlene. Men tvillingbroren Christian får foreløpig ikke noe tilbud fra det offentlige. Foto: Linn Cathrin Olsen
Antall krefttilfeller i mandlene i Sverige på grunn av HPV-viruset er syvdoblet siden 1970-tallet. - Også gutter bør få HPV-vaksinen, sier nobelprisvinner.

Denne saken handler om:

HPV-vaksinen

* Humant papillomavirus (HPV) er årsaken til kjønnsvorter og kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen.

* En HPV-vaksine er tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Foreldre til jenter i 7. klasse må bestemme seg for om deres datter skal få vaksinen eller ikke.

* Fordi HPV-viruset også kan forårsake kreftformer som rammer gutter, mener flere forskere at gutter også bør få tilbud om vaksinen.

Camilla (11) har fått tilbud om HPV-vaksinen i posten. Tvillingbroren Christian (11) har ikke.

- Det er urettferdig, når HPV-viruset også kan gi kreft hos gutter, mener mamma Janne Karlsen i Askim i Østfold.

Sammen med mannen Espen Magne Karlsen har hun tvilt seg frem til at Camilla trolig får vaksinen til høsten.

Les også:Dette er HPV-vaksinen norske jenter får i høst

- Hvis vi velger det for henne, vil vi prøve å få tak vaksinen i til Christian også, sier moren.

Både av hensyn til guttene selv og med tanke på at gutter som er vaksinert, trolig ikke vil kunne smitte jenter med viruset, mener de at også gutter bør vaksineres.

- Med mindre det skulle være større risiko for bivirkninger for gutter enn for jenter, så ser jeg ikke noen grunn til at ikke også alle gutter bør få tilbudet, sier Espen Magne Karlsen.

Leserne diskuterer HPV-vaksinen

Alle jenter får
Harald zur Hausen (73) ble belønnet med Nobelprisen i medisin 2008, fordi han i sin tid påviste at HPV-viruset forårsaker livmorhalskreft.

Den tyske kreftforskerens arbeid er indirekte årsaken til at alle norske jenter i 7. klasse får tilbud om HPV-vaksinen til høsten.

FORSKER: Tina Dalianis. Foto: Ulf Sirborn
FORSKER: Tina Dalianis. Foto: Ulf Sirborn

- Jeg er veldig glad for at Norge starter vaksineringen av jenter og mener det vil hindre mange tilfeller av livmorhalskreft, sier zur Hausen til VG.

Markant økning

Men nå viser en ny studie fra Karolinska Institutet i Sverige at HPV-viruset også er årsaken til stadig flere krefttilfeller i andre deler av kroppen.

Helse-Hanssen:- Ville ikke tvilt et sekund på kreftvaksinen

- Vi ser en markant økning i kreft i mandlene på grunn av HPV-viruset. Denne kreftformen rammer oftere menn enn kvinner, sier forsker Tina Dalianis ved Karolinska Institutet.

Resultatene er publisert i International Journal of Cancer i juli i år. Forskerne har analysert prøver fra 301 pasienter med mandelkreft fra 1970 til 2007, i Stockholm-regionen.

I perioden 2006 til 2007 er HPV-viruset årsaken i 93 prosent av mandelkrefttilfellene, viser den svenske studien.

Før skyldtes kreft i mandlene først og fremst røyking og alkohol. Men etter at flere og flere stumpet røyken, overtok HPV-viruset som viktigste årsak til denne kreftformen.

Forskerne regner med at økningen er et resultatet av den seksuelle revolusjonen. Det tar om lag 20-30 år fra man smittes med viruset til man eventuelt utvikler kreft.

Varsler epidemi

Tina Dalianis mener vi ser starten på en epidemi.

- Vi har trolig bare sett begynnelsen av denne økningen, advarer den svenske forskeren.

Les også:Ny debatt om HPV-vaksinen etter at 20 jenter døde

Dette er en av årsakene til at både Dalianis og zur Hausen mener det haster også å starte vaksinering av gutter. Også andre kreftformer som rammer gutter, skyldes HPV-viruset.

HAR MØTTES FØR: Harald zur Hausen (t.v.) holdt i 2002 en pressekonferanse sammen med professor Gustav Gaudemack. Foto: Scanpix
HAR MØTTES FØR: Harald zur Hausen (t.v.) holdt i 2002 en pressekonferanse sammen med professor Gustav Gaudemack. Foto: Scanpix

- 70 prosent av analkreften skyldes HPV-viruset. Også en del peniskreft forårsakes av viruset. I tillegg er kjønnsvorter like vanlig hos gutter som hos jenter, påpeker zur Hausen.

Femdoblet i Norge

Antall tilfeller av kreft i mandlene er nær femdoblet i Norge siden 60-tallet, viser tall fra Kreftregisteret.

- Denne økningen skyldes HPV-viruset og er trolig enda større, fordi vi ikke får korrigert for at den delen som skyldes røyking, kan ha gått noe ned, sier professor ved Radiumhospitalet, Gustav Gaudernack.

Det er ikke gjort tilsvarende studier i Norge som ved Karolinska Institutet i Sverige.

- Men det er ingen grunn til at det ikke skal være det samme her som i Sverige, sier Gaudernack.

Eksperten i immunologi mener at en femdobling i antall tilfeller uansett er veldig dramatisk, og støtter de utenlandske ekspertene i at også guttene bør vaksineres.

- Jeg mener det er etisk betenkelig å vente. Det er vist at HPV-vaksinen reduserer infeksjonene og forstadiene til kreft. Dette er en moderne vaksine som er mye renere enn klassiske vaksiner, med svært få bivirkninger. Så jeg ser ingen grunn til å utsette dette, sier Gaudernack.

Han har ikke selv jobbet med HPV-vaksinen.

Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse