Hovedinnhold

Kvinner med bekkenplager får hjelp

STAVANGER/OSLO (VG) En ny dokumentert metode kan endelig hjelpe kvinner med bekkenplager etter fødsel.

Denne saken handler om:

Fakta

  • Halvparten av alle gravide kvinner blir sykmeldt på grunn av rygg- og bekkenrelaterte problemer.
  • Man regner med at rundt 10 prosent av disse får vedvarende problemer også etter fødselen.


I behandlingen lærer kvinnene å aktivisere de dype, lokale musklene som støtter bekkenet, i samspill med de overflatiske musklene som gir styrke og utholdenhet. De fleste øvelsene utføres ved hjelp av treningsapparatet «terapimaster», bestående av slynger og tau, som gjør det mulig å trene smertefritt.


  • Har du plager under graviditeten, oppsøk fysioterapaut med kompetanse, som kan finne ut om du virkelig har en låsning, eller om du simpelthen bruker kroppen feil. Her kan du få hjelp som holder svangerskapet ut.
  • Har du fortsatt problemer etter fødselen, kan du få satt i gang et regelmessig treningsopplegg. Kom i gang så tidlig som mulig.
GIR HÅP: En ny metode til hjelp mot bekkenplager gir håp for mange tusen kvinner som sliter med problemer etter fødselen, ifølge fysioterapeut og doktorand Britt Stuge ved Universitetet i Oslo. Foto: Janne Møller-Hansen
GIR HÅP: En ny metode til hjelp mot bekkenplager gir håp for mange tusen kvinner som sliter med problemer etter fødselen, ifølge fysioterapeut og doktorand Britt Stuge ved Universitetet i Oslo. Foto: Janne Møller-Hansen

Det viser et prisbelønt doktorgradsarbeid nylig gjennomført av fysioterapeut og doktorand Britt Stuge ved Universitetet i Oslo.

Hun har gjennomført en studie hvor hun sammenligner fysioterapi med og uten stabiliserende øvelser hos 81 kvinner med bekkenplager.

Effektivt opplegg

To år etter fødselen var hele 85 prosent av kvinnene som fikk den nye behandlingen, fortsatt uten plager.

Mer enn 300 fysioterapeuter har allerede fått opplæring i metoden.

- Jeg jobbet mange år som fysioterapeut hvor jeg møtte stadig flere unge kvinner som ble uføretrygdet på grunn av bekkenrelaterte problemer. Frustrasjonen økte fordi vi hadde lite kunnskap om hva som kunne hjelpe. Nå har jeg utviklet et behandlingsopplegg basert på litteratur og teorier som viser seg å være effektivt, sier Stuge til VG.

Stabiliserende øvelser

81 kvinner med bekkenplager 6-16 uker etter fødsel, var med i behandlingsopplegget til Stuge. Halvparten fikk vanlig fysioterapi, mens den andre halvparten fikk et spesifikt behandlingsopplegg som involverte stabiliserende øvelser.

- Gruppen som fikk den spesielle behandlingen, fikk mye mindre smerte, bedre funksjon og bedre helserelatert livskvalitet. De gjennomgikk en behandling over 20 uker som besto av 11 timer med fysioterapi, i tillegg til at de skulle trene selv hjemme tre ganger i uken, forklarer Stuge.

Umiddelbart etter treningen var kvinnene kvitt plagene, mens kvinnene i kontrollgruppen fortsatt hadde problemer.

- At kun 11 timer med fysioterapi kan gi en så enorm effekt, er et betydelig funn, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse