Hovedinnhold

Krever hastehjelp til ganefeil-barn

FÅTT HJELP: Emily (4 1/2), her med mamma Siri Daatland. har diagnosen VPI. I motsetning til andre familier har denne familien fått dekket sine utgifter hos leger i Portland, USA. Foto: Helge Mikalsen
FÅTT HJELP: Emily (4 1/2), her med mamma Siri Daatland. har diagnosen VPI. I motsetning til andre familier har denne familien fått dekket sine utgifter hos leger i Portland, USA. Foto: Helge Mikalsen
(VG Nett) Barn med alvorlige ganefeil må få rett til betalt behandling i utlandet - nå! Det krever lederen i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Denne saken handler om:

Komitéleder Harald T. Nesvik (Frp) krever dette i et brev til helseminister Sylvia Brustad (Ap). Han ber om at helseministeren straks stiller penger til rådighet, slik at barn fra alle helseregioner kan få lik rett til behandling der den beste hjelpen finnes.

- De barna som allerede har fått hjelp i utlandet - først og fremst i USA - og som har oppnådd positive resultater, må selvfølgelig også få utgiftene dekket, sier Nesvik.

- Rystet

Nesvik er rystet over den mangelfulle behandlingen mange ganefeil-barn får i Norge i dag.

Han reagerer også på at barn med svært like problemer behandles helt ulikt, og mener noe må gjøres straks for å rette opp skjevhetene.

Statsråd Brustad har sagt at hun vil sørge for retningslinjer for hvordan dette problemet skal behandles i Norge i fremtiden.

Hun har også bedt Helse Sør nedsette et utvalg med internasjonal medisinsk ekspertise som skal foreta en fullstendig gjennomgang av det aktuelle fagområdet.

- Dette er et bra initiativ, som jeg støtter fullt og helt, men det er ikke nok. Noen av disse barna trenger hjelp nå. De har ikke tid til å vente på utredninger, sier Nesvik.

Språkproblemer

Han peker på det faktum at barn med ganefeil som ikke får hjelp i tide, får store problemer med språkutvikling og skolegang.

I tillegg sliter flere av barna med andre alvorlige helseproblemer: Noen har store vanskeligheter med å ta til seg mat, andre har stadige ørebetennelser og andre fysiske problemer.

- Enkelte har hatt muligheten til å få nødvendig behandling i USA, med meget godt resultat. Andre må
vente - ofte forgjeves - på utredning og behandling her i landet. Slik kan vi ikke ha det, sier Nesvik.

Nylig skrev VG om åtte norske barn med ganefeil, som enten har vært ved eller skal reise til Doernbecher Childrens Hospital i Portland, USA, for utredning og eventuell behandling.

Siden artikkelen sto på trykk for et par uker siden har VG fått henvendelser fra flere foreldre med barn i samme situasjon som de åtte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse