Hovedinnhold

Kreftsyke kvinner unødvendig barnløse

Hvert år mister rundt 60 norske kvinner med kreft muligheten til å få barn - fordi norske sykehus ikke tar vare på eggene.

Denne saken handler om:

GRIPER INN: Sammen med likestillingsminister Karita Bekkemellem sender helseminister Sylvia Brustad nå brev til alle landets sykehus om at kvinner som ønsker seg det, skal få tilbud om å ta ut egg og fryse dem ned i forkant av kreftbehandlingen. Foto: Janne Møller-Hansen
GRIPER INN: Sammen med likestillingsminister Karita Bekkemellem sender helseminister Sylvia Brustad nå brev til alle landets sykehus om at kvinner som ønsker seg det, skal få tilbud om å ta ut egg og fryse dem ned i forkant av kreftbehandlingen. Foto: Janne Møller-Hansen

Kvinner som får behandling mot kreft, har stor risiko for at eggene som kan gjøre dem gravide når de blir friskmeldte, kan bli ødelagt under behandlingen.

I mange år har norske sykehus tilbudt menn med kreft muligheten til å fryse ned sæd mens strålebehandlingen pågår, men norske kvinner har ikke fått den samme muligheten.

- Bør få bedre info

Nå slår helseminister Sylvia Brustad alarm - og pålegger norske sykehus å gi kvinner med kreft bedre informasjon om muligheten til å fryse ned egg.

- For kvinner som får kreft, kan det være aktuelt å få barn senere. I dag er det som en del av kreftbehandlingen mulig å ta ut og lagre egg. Dette er mange kvinner ikke godt nok informert om, sier Brustad til VG.

Helseministeren har sammen med likestillingsminister Karita Bekkemellem fått en rekke henvendelser fra fortvilte kvinner som oppdager at kreftbehandlingen fratok dem muligheten til å få barn.

- Vi får henvendelser fra kvinner som lurer på hvorfor de ikke får samme muligheten som menn. Men dette er en rettighet norske kvinner har, sier Bekkemellem.

I 2003 gikk Rikshospitalet i Oslo og St. Olavs Hospital i Trondheim ut med informasjon til landets sykehus om muligheten for å fryse ned egg og eggvev:

- Vi sendte brev om dette tilbudet til alle landets sykehus for to år siden, men det virker som om brevet har gått rett i søppelbøtta.

Når jeg snakker med kolleger om dette, er det ingen som har hørt om det, sier seksjonsoverlege Tom Tanbo på Rikshospitalet.

- Gir ingen garanti

- På Rikshospitalet er det 14 kvinner som har benyttet seg av dette, det er altfor lite i forhold til forventet behov.

Sophie Fosså, overlege og forskningssjef på Radiumhospitalet, leder et nasjonalt kompetansesenter for langtidsstudier på kreft.

Hun anslår at mellom 50 og 60 kvinner kan ha behov for tilbudet hvert eneste år.

- Det er viktig at kvinnene det gjelder, får informasjon om at dette er mulig. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke er en garanti for at man kan bli gravid etterpå, sier Fosså.

I første omgang er det kvinner under 35 år som får tilbudet:

- I dag er dette mer aktuelt enn noensinne, siden stadig flere unge mennesker får kreft, sier helseminister Sylvia Brustad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse