Hovedinnhold

Krangler om ansvaret

MEDFORFATTER-FOKUS: Direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén (i midten), vil ta initiativ til et eget utvalg som skal skjerpe kravene til medforfattere av forskningsartikler. Til høyre: Kunnskapsminister Øystein Djupedal. Til venstre: styreleder i Forskningsrådet, Geir Stene-Larsen. Foto: SCANPIX
MEDFORFATTER-FOKUS: Direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén (i midten), vil ta initiativ til et eget utvalg som skal skjerpe kravene til medforfattere av forskningsartikler. Til høyre: Kunnskapsminister Øystein Djupedal. Til venstre: styreleder i Forskningsrådet, Geir Stene-Larsen. Foto: SCANPIX
Tre amerikanske toppforskere hevdes å ha bidratt i like stor grad som Jon Sudbø til skandalerapporten i The Lancet. Nå fraskriver de seg alt ansvar.
Alle de tre amerikanerne har imidlertid, ifølge artikkelen, skrevet under på at de har godkjent den før trykking i The Lancet.

I artikkelen hevdes også at de er sidestilt Sudbø som bidragsytere.

- Dette er en veldig alvorlig sak for forskerne. De har deltatt i studien, men ble fôret med falske data. De kunne ikke ane at det som kom fra Norge var fabrikkert, sier doktor Leonard Zwelling, viseadministrerende direktør ved M.D Anderson Cancer Center i Houston, Texas.

Tones ned

I går sendte kreftsenteret en pressemelding til VG der de tonet sine forskeres rolle kraftig ned.

I underteksten til artikkelen i The Lancet, beskrives rollene i prosjektet grundig: Radiumhospitalets overlege Jon Sudbø, doktor Andrew Dannenberg fra Weill Medical College i New York, doktor Scott Lippman og doktor J. Jack Lee fra M.D Anderson skal ha bidratt like mye.

Blant disse fire finnes initiativtageren til selve studien, Dannenberg, som ifølge teksten skal ha hatt den opprinnelige ideen. De var alle aktive i diskusjonene underveis i prosjektet og de var veiledere og tilretteleggere for de andre ni medarbeiderne.

Dette fremheves svært tydelig i setningen: «JS (Jon Sudbø), JJL (J. Jack Lee), SML (Scott M. Lippman) og AJD (Andrew Jess Dannenberg) bidro likeverdig til dette arbeidet.»

Alle fire deltok ifølge underteksten i utskrivingen av siste versjon av artikkelen.

Venter på granskning

Dette tilbakevises imidlertid på det sterkeste av talspersoner for M.D. Anderson Cancer Center i Texas, der både Lippman og Lee arbeider. De hevder at deres anerkjente forskere kun har bidratt med analyse av forskningsdata. Dette er en helt annen og langt mindre rolle enn det som beskrives i artikkelen i The Lancet.

- Granskingen fokuserer kun på hovedforfatteren fra Norge, som frembrakte dataen til studien. De andre forfatterne fra Norge, Finland, Cornell University and M.D. Anderson er ikke en del av undersøkelsen, sier pressetalskvinne Nancy Jensen ved M.D. Anderson i en pressemelding.

Alle de amerikanske forskerne har vært utilgjengelige for pressen de siste dagene. VG var i kontakt med Scott Lippmans familie i Houston, Texas, i går, men ble henvist videre til presseavdelingen i M.D. Anderson Cancer Center.

- Det kommer ingen kommentar fra våre forskere nå. Den norske granskingen skal ta fire til seks uker. Vi venter til den er ferdig, sier doktor Zwelling ved M.D. Anderson.

Han opplyser at det ikke har vært noen kontakt mellom de amerikanske forskerne og overlege Sudbø i tiden etter at skandalen ble avslørt.

Skrevet under

Også Andrew Jess Dannenberg har latt presseavdelingen håndtere den ytterst pinlige saken.

Ifølge den finske legen Ari Ristimaki, har alle de tretten medforfatterne før trykking i The Lancet, skrevet under på at de går god for innholdet.

Ristimaki, som arbeider ved Helsinkis Universitetssykehus, beskrev i VG i går sjokket i forskermiljøet etter skandaleavsløringen.

Underskriften betyr blant annet at Dannenberg og Lippman har gått god for opplysninger om at de også deltok i arbeidet med å finansiere forskningen, sammen med brødrene Jon og Asle Sudbø.

14 forskere

Til sammen 14 forskere har satt sitt navn på artikkelen. Rollene er forskjellige. Amerikaneren X. Zhou, også han fra M.D. Anderson Cancer Center, skal ha levert statistisk analyse, mens forskerne Mork, Sagen, Flatner, Kildal, Evensen fra Norge, Ari Ristimaki fra Finland og Li Mao fra USA, alle har deltatt i diskusjonen underveis og i skrivearbeidet.

Professor Albrecht Reith ved Radiumhospitalet beskrives i artikkelens undertekst som den som sammen med Jon Sudbø fikk ideen til å hente ut data fra den norske helseundersøkelsen og også som bidragsyter i mange andre deler av prosjektet.

De norske forskerne har de siste dagene ikke fått uttale seg om saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse